Datum objave: 30. Travanj 2014

Sajam agroturizma u Skradinu - festival autohotnih jela i pića, tradicije i rukotvorina

Diana Ferić
Diana Ferić

Brojne proizvođače autohtone hrane i pića i suvenira iz cijele Hrvatske, njih oko 150, okupio je Šesti sajam agroturizma koji je jutros otvoren u Skradinu, a traje dva dana. Kako je i zamišljeno, pretvorio se u svojevrsni festival tradicionalne gastroponude, obrta, zanata i običaja koji su, kako je kazao na otvaranju šibensko – kninski župan Goran Pauk, i temelj turističke ponude Šibensko – kninske županije i razvoja na ruralnim područjima. Na Sajmu su najbrojniji proizvođači iz Šibensko – kninske županije, a mnogi su tu od prvog dana poput proizvođača sira, pršuta, vina, delicija i autohtonih suvenira.

 

Neki su se pojavili i s novim proizvodima poput Udruge Faust Vrančić iz Prvić Luke, obrta Dalmatino iz Pirovca ili pak Udruge pletilja izvorne primoštenske čipke „Pekljica“ koja je osnovana prije pola godine, a na sajmu su predstavili i svoje čipke i vještinu njihova pletenja. Ove godine su se pridružili i istarski proizvođači te gospodarstva iz Hercegovačke županije budući da je Istarska županija ovogodišnji partner sajma,a Turistička zajednica Hercegbosanske županije je gost sajma pa on ima i međunarodni karakter.

 

Smisao održavanja tog sajma je, kako je u pozdravnoj riječi kazao domaćin, Nediljko Dujić, gradonačelnik Grada Skradina poticanje razvoja agroturizma i obiteljski gospodarstava, ali i približavanje tih proizvođača kupcima. Na otvaranju su bili predstavnici ministarstva poljoprivrede i ministarstva turizma, Istarske županije i TZ Hercegbosanske županije te predstavnici političkog i javnog života Šibensko – kninske županije, a Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma je izlagače iz Šibensko – kninske županije pozvao da poslušaju iskustva Istrana koji su najdalje otišli i razvoju agroturizma i u tomu su, kako je kazao, nekoliko koraka ispred svih. Slava Jjukić, direktorica TZ Hercegbosanske županije je kratko predstavila sve što oni rade na razvoju agroturizama pozivajući na suradnju.

Predviđeno je i nekoliko radionica od kojih je jedna upravo posvećena iskustvima agroturizama u Istri te prezentacija folklora pa se nakon otvaranja sajma nastupili članovi udruge „Zvona zagore“. Orgnaizatori su Šibensko – kninska županija i Razvojna agencija uz potporu županijske turističke zajednice te gospodarske i obrtničke komore te Grada Skradina.

Iz kategorije: Vijesti