Datum objave: 24. Travanj 2014

Osnovan klaster privatnih gimnazija Šibenika, Splita i Dubrovnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Privatne gimnazije iz Šibenika i Dubrovnika  te Jezična gimnazija „Pitagora“ iz Splita udružile su se u klaster „Adriatic International School“ kako bi svojim učenicima omogućili da se već od prvog dana školovanja osposobljavaju za studij bilo gdje u Europskoj uniji, a profesorima da se kroz sustav razmjene stručno usavršavaju i budu uključeni u europske obrazovne sustave. Najveća vrijednost nove organizacije privatnih gimnazija Dalmacije je uvođenje nastave na hrvatskom i engleskom jeziku. Već ove godine sve tri gimnazije će uvesti dvojezičnu nastavu povijesti s tim da će se međunarodna povijest tumačiti i učiti na engleskom jeziku, a nacionalna na materinjem hrvatskom jeziku. Nakon toga dvojezičnost će biti uvedena u nastavu matematike, fizike, kemije i svih ostalih bitnih predmeta kako bi učenici po završetku školovanja mogli studirati bilo gdje u Europi bez teškoća i naknadnih priprema.
Osim dvojezičnost klaster „Adriatic International School“ otvara neograničene mogućnosti razmjene učenika i profesora, stjecanja dodatnih znanja, upoznavanja s novim tehnologijama, sudjelovanja u znanstvenim projektima, a suradnja je već dogovorena sa privatnim školama i klasterima u desetak europskih zemalja te Kanadi gdje je sličan klaster uključeno 150 privatnih škola koje pohađa više od 90 000 učenika.
Udruživanjem privatnih škola Šibenika, Dubrovnika i Splita te uvođenjem CLIL metode, nastave na hrvatskom i engleskom jeziku, počinje nova, europska era srednjoškolskog obrazovanja u Dalmaciji. Takav pristup srednjoškolskom obrazovanju već se uspješno primjenjuje u Zagrebu i Varaždinu, a klaster „Adriatic International School“ otvoren je i za druge privatne škole koje se žele uključiti u taj sustav i svojim učenicima, uz izvrsnost, zajamčiti izravnu mogućnost nastavka školovanja u EU.
Projekt „Adriatic International School“ danas su u Šibeniku javnosti predstavili ravnatelj Šibenske privatne gimnazije Zvonko Pešić, ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić, voditelj Jezične gimnazije „Pitagora“ iz Splita i voditelj projekta CLIL Dragan Šupe.

Iz kategorije: Vijesti