Datum objave: 22. Travanj 2014

Prof.dr. sc.Ivan Juraga:Korak smo do pokretanja Studija energetike u Šibeniku ove godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Čeka se još samo evaluacija programa Studija energetike u Šibeniku koje donosi posebno povjerenstvo Sveučilišta Zagreb kako bi se sa stopostotnom sigurnošću moglo reći da će taj studij upisati studente u narednoj akademskoj godini godini, doznajemo od prof.dr. sc Ivana Jurage, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva . Ako Grad Šibenik i ne stigne osigurati prostor za njegov rad u iNavis centru privremeno će se koristiti prostor i laboratorij Tehničke škole u Šibeniku koja za to zadovoljava uvjete.
Prof. dr. sc. Ivan Juraga smatra da nema razloga da taj studij ne dobije zeleno svijetlo no procedura je složena i traje već pet mjeseci.
„ Svi smo jako angažirani na tom projektu koji je u skladu s namjerom zagrebačkog sveučilišta da dislocira neke svoje studije jer je u Zagrebu postalo predimenzionirano. No to je vrlo složen proces. Sada je najvažnija odluka Povjerenstva koju očekujemo najkasnije za 15 dana. Bitno je da su sve blokade za pokretanje tog studija uklonjene. Grad Šibenik je učinio sve što je mogao kao i svi mi i nadam se da ćemo u listopadu ove godine upisati prvu generaciju studenata tog studija. Za početak su dovoljni prostor za predavanja i dva laboratorija za što uvjeti u Šibeniku već postoje, a u međuvremenu ćemo osigurati sve ostalo. Važno je reći i da Ministarstvo znanosti podržava ovaj projekt na kojem je radilo pedesetak znanstvenika s naša dva fakulteta – Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje“, ističe prof.dr.sc. Juraga.
Ideju o osnivanju tog sveučilišnog studija u Šibeniku prof. Zvonka Pešića on smatra genijalnom, pogotovu u svjetlu nastojanja da se koristi što više obnovljivih izvora energije i to u suradnji s gospodarstvom. Studij će imati dva modula i to obnovljive izvore energije i gospodarenje energijom što je imperativ današnjeg i budućeg vremena. Za taj su studij, prema njegovim riječima, zainteresirani i Norvežani koji nude pomoć kako bi on postao istinski međunarodni sveučilišni edukativni centar što je posadna šansa za Šibenik. Usporedbe radi, predstavljajući danas taj studij u Šibeniku prof. dr. sc Ivan Juraga i sam Šibenčanin pokazao je fotografiju zgrade Akademije znanosti u Moskvi krov koje su prije 30 godina napravili Šibenčani. „ Dana to ne bi bilo moguće“, kazao je prof. Juraga aludirajući na propast šibenske industrije, a studij energetike jamči da bi se Šibenik mogao vratiti barem na tu poziciju

Iz kategorije: Vijesti