Datum objave: 07. Travanj 2014

Povijesna jezgra Šibenika od 29.svibnja do 1.lipnja postaje središte Mediterana

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodeća svjetska imena mediteranske prehrane sudjelovat će na prvoj međunarodnoj konferenciji 'Okusi Mediteran' (Taste the Mediterranean) koja će se od 29.svibnja do 1.lipnja održati u Šibeniku uz jednako zanimljiv prateći 'festivalski program' koji će se sastojati od mediteranske tržnice, radionica i degustacije mediteranskih proizvoda, kulinarskog show-a te prvog vinskog festivala pod zvijezdama koji će okupiti vrhunske vinare iz hrvatskih priobalnih regija. To je na današnjoj konferenciji za novinare najavila Ingrid Badurina Danielsson, pokretačica i direktorica tog projekta, a nazočni su bili i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Davorka Krnić Trick, predstavnica Cro-wine festivala i Tonči Srzić, direktor poslovne mreže za osobno i obiteljsko bankarstvo za Jadransku Hrvatsku u Zagrebačkoj banci.

Ingrid Badurina je istaknula da je riječ o jedinstvenoj manifestaciji koja za cilj ima promovirati mediteransku prehranu kao način života u hrvatskoj i na cijelom Mediteranu a sudjelovat će svih sedam mediteranskih zemalja, među kojima i Italija, Španjolska, Portugal, Grška, Maroko, Cipar i ostale

„Hrvatska mediteranska prehrana nedavno je uvrštena na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a Šibenik smo izabrali kao lokaciju za održavanje ove konferencije jer je po svim svojim značajkama centar Mediterana. Tako će stara gradske jezgra Šibenika u danima konferencije nuditi niz sadržaja u kojima će posjetitelji moći uživati, ali naš cilj neće biti ispunjen ako se u ovaj projekt na uključe i domaći poduzetnici i ostali građani. Citirat ću jednu misao koja sažima i mediteransku prehranu i mediteranski način života a koja glasi da ne sjedamo za stol da bismo jeli, nego da bismo jeli zajedno. I mi smo s e ovdje u Šibeniku okupili upravo da bi zajedno napravili ovaj projekt“, naglasila Je Ingrid Badurina, dodavši kako je od prvog dana imala svesrdnu podršku Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije te gradske i županijske Turističke zajednice.

Gradonačelnik Burić je istaknuo kako je bitno da turistima koji dolaze u Šibenik pružimo sav obim okusa i doživljaja Mediterana te da pokažemo zorno gostima ono što jesmo, čemu će značajno pridonijeti i ova manifestacija.

Davorka Krnić Trick je istaknula kazao će Šibenik dobiti prvi vinski festival na otvorenom koji su nazvali Festival pod zvijezdama, ne samo zato što će se održavati na otvorenom pod zvijezdama nego zato što će se i promovirati nove vinske zvijezde. U sklopu će se održavati i radionice kako napraviti autohtone mediteranska jela s autohtonim vinima, a za posjetitelje će biti organiziran i zanimljiv kviz.

Tonči Srzić je ukazao na turistički i promidžbeni značaj projekta 'Okusi Mediteran' dodavši kako je Zagrebačkoj banci čast što je u njega uključena.

Zamisao je da se taj program u Šibeniku održava svake godine te da se i u njegov prezentacijski i do uključe proizvođači svih mediteranskih proizvoda iz svih mediteranskih država. Različiti sadržaji, koliko se za sada zna, održavat će se na Trgu četiri bunara i Samostanskom vrtu, a u planu su i još neke atraktivne lokacije.

Na međunarodnoj konferenciji koja će se održavati u Solarisu, sudjelovat će jedna od svjetski najpoznatijih znanstvenika koji se bave mediteranskom prehranom prof.dr.sc. Antonia Trichopoulou iz Grčke, profesor dr.sc. Alfreo Martinez iz Španjolske i mnogi drugi, a u kulinarskom show-u chefovi svjetskog glasa, ali i poznati hrvatski chefovi poput Rudija Štefana iz Šibenika, Marine Medak i Ane Grgić.

Iz kategorije: Vijesti