Datum objave: 04. Travanj 2014

Gradski parking:Oživljavanje povijesne jezgre i više mjesta za njezine stanovnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski parking Šibenik, uz potporu Turističke zajednice Grada Šibenika, predlaže nekoliko novina u organizaciji i naplati parkiranja u središtu Šibenika kako bi se zadovoljili interesi stanovnika povijesne jezgre da lakše dođu do mjesta za parkiranje, ali i kako bi se turističkoj sezoni rasteretila povijesna jezgra od automobila, a u zimskom razdoblju oživjela. Ta su nova rješenja, koja će biti predložena Gradskom vijeću Grada Šibenika, na konferenciji za novinare danas predstavili Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice.
 

„Zadovoljstvostvo nam je utvrditi da se Šibenik svakog dana sve više razvija u turističkom smislu i kao odgovorna  gradska tvrtka želimo i mi tome prilagoditi svoju organizaciju i poslovanje, ali istodobno želimo biti i na usluzi našim građanima. Anketa koju smo proveli među stanarima povijesne jezgre pokazala je kako im je veliki problem to što, pogotovo u ljetnim mjesecima, ne mogu niti u večernjim satima naći slobodno mjesto za parkiranje. Zbog toga je stručna služba Gradskog parkinga analizirala te probleme i utvrdili smo rješenja koja će, s jedne strane ići na ruku lokalnom stanovništvu, a s druge strane će usmjeravati vozila i turističke autobuse na parkiralište na području bivšeg TEF- a i kako bi se rasteretio centar grada, ali i kako bi turiste upućivali na to da prođu pokraj Banja i šetnicom do Doca što stvara poseban doživljaj“, objasnio je Goran Bulat.
 

Cijene parkiranja na području TEF –a bile bi znatno povoljnije kako bi s taj cilj ostvario. Tako bi dnevna karta za autobus bila 75 kuna, dvostruko niža nego na Autobusnom kolodvoru, a za osobne automobile bi iznosila samo 20 kuna.
 

Takav način usmjeravanja turista da za parkiranje koriste parkiralište na TEF – u svesrdno je, na današnjoj konferenciji za novinare podržao i Dino Karađole jer je to i cilj Turističke zajednice.
Kako bi se poboljšala protočnost vozila na rivi, a stanovnici povijesne jezgre u vrijeme turističke sezone lakše došli do parkirnog mjesta predlaže se da se i parkirališta na Obali Hrvatske ratne mornarice, znači na području od Autobusnog kolodvora do mula Krke uvrste u nultu zonu i da cijena parkiranja bude 10 kuna. Isto tako radno vrijeme parkirališta bi bilo produljeno i trajalo bi od 7.00 do 23. sata. Istodobno bi se na cijeloj obali ukinulo ograničenje parkiranja na 120 minuta, kako bi turisti neopterećeni mogli uživati u ugostiteljskoj ponudi Šibenika na što su ih, kako kaže Goran Bulat, upozorili ugostitelji.
 

Drugi set novih rješenja odnosi se na oživljavanje povijesne jezgre u zimskom razdoblju. S tim u vezi bi onomu tko na automatu plati parkirnu kartu na obali za jedna sat ona vrijedila dva sata u vremenu od 15 do 21 sat , dok bi na Poljani treći sat bio besplatan što bi motiviralo građane, kaže Goran Bulat, da se duže zadrže u povijenoj jezgri.
 

Gradski parking pokazuje i senzibiliziranost prema vozačima invalidima koji ma bi se toleriralo jednosatno besplatno parkiranje i na parkirališnom prostoru koji nije predviđen za njih. Oni bi, kako je objasnio Goran Bulat, ušli u informacijski ku sustav Gradskog parkinga i mogli bi nesmetano koristiti tu povlasticu.

Dio predloženih rješenja umanjio bi u zimskom razdoblju prihod Gradskog parkinga, ali Goran Bulat kaže da se toga odriču jer im osnovni motiv nije ostvarenje profita nego zadovoljavanja potreba građana i Grada Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti