Datum objave: 18. Ožujak 2014

Gradski i županijski čelnici sastali se s braniteljskim udrugama

Diana Ferić
Diana Ferić

Budući da u vezi sa statusom i financiranjem braniteljskih udruga u Gradu Šibeniku postoje neriješena pitanja uskoro će biti osnovan Savjet za branitelje u koji će biti uključeni predstavnici HVIDR-e i ostalih udruga, a koji će svojim savjetima i prijedlozima pomoći da se stvari poboljšaju, zaključeno je na jutrošnjem radnom sastanku zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Nikice Penđera s predstavnicima Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Šibenika i Šibensko-kninske županije na kojem su sudjelovali i Zoran Smolić, podžupan Šibensko – kninske županije i Diana Ercegović pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko –kninske županije .

„Vi kao članovi HVIDR-e imate iskustvo i znanja koja će biti od velike koristi za rješavanje pitanja kao što su stambeno zbrinjavanje i mnoga druga pitanja. Ova gradska vlast i ja kao hrvatski branitelj i dogradonačelnik učinit ćemo sve što je u našoj moći da se na ispravan način vrednuje uloga vojnih invalida Domovinskog rata“, kazao je dogradonačelnik Penđer i čestitao predstavnicima HVIDR-e na sportskim uspjesima i osvojenim nagradama na području maslinarstva, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.
Članovi HVIDR-e u masliniku nekadašnje vojarne Bribirskih knezova obrađuju 700 stabala maslina, a za svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje dobili su i nagrade na susretima maslinara. Najveći dio ulja koji dobiju iz maslinika šibensko-kninska HVIDR-a pokloni dobrotvornim ustanovama.

Na jutrošnjem sastanku razgovaralo se o problemima stambenog zbrinjavanja vojnih invalida, aktivnog uključivanje invalida u društveni život lokalne zajednice, mogućnosti psiho-socijalne pomoći članovima HVIDR-e od strane stručnih službi u Gradu i Županiji kao i konkretno vrednovanje uloga branitelja u Domovinskom ratu.

Predsjednik ŽZU HVIDR-e Šibensko-kninske županije Mladenko Spahija kazao je kako je HVIDR-a do sada uvijek imala dobru suradnju s predstavnicima gradske vlasti i da se nada da će tako biti i u budućnosti. „Ne želimo biti privilegirani ali želimo da ovo društvo, koje smo zadužili, na primjeren način počne vrednovati naše zasluge u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Mnogim našim članovima je potrebna psiho-socijalna pomoć koju bi im trebale osigurati stručne službe Grada i Županije. Ne možemo reći da nikakvu pomoć ne dobivamo, ali tu ima puno prostora za napredak“, kazao je Spahija.

Dogradonačelnik Penđer je predstavnicima Županije i HVIDR- kazao kako je svjestan problema s kojima se nose i sasvim konkretno predložio osnivanje Savjeta za branitelje i određivanje kriterija za podjelu novca iz proračuna udrugama koje čuvaju uspomene na Domovinski rat.

Iz kategorije: Vijesti