Datum objave: 14. Ožujak 2014

Župani Jadranske Hrvatske: Ove godine bez značajnijih sredstava iz EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Županije u Hrvatskoj ne mogu u ovoj godini računati da će iz strukturnih fondova EU dobiti iole značajnija sredstva jer još nisu ispunjeni svi uvjeti da Hrvatske sklopi partnerstvo s Eu što je nužno da bi uopće došli u priliku aplicirati za ta sredstva, zaključili su župani statističke regije Jadranska Hrvatska na današnjem sastanku u Šibeniku. U izjavi medijima Zlatko Komadina, primorsko – goranski župan je ustvrdio kako bu se čini da „Bruxelles vježba na Hrvatskoj strogoću što nije radio s drugim članicama EU“. Zamjenik ministra je izvijestio županije da je do sada napravljeno 80 posto posla za sklapanje partnerskog sporazuma s EU.

 

Neki su, kako je kazao šibensko – kninski župan Goran Pauk imali primjedbu da su poslovi oko toga previše centralizirani te ih je zanimalo mogu li županije biti više uključene. Odgovor zamjenika ministra je bio da je to nemoguće jer da se državna administracija jedna s tim nosi, a da županije nisu za to ekipirane.

Župane svih jadranskih županiji muči i to što je po novom Zakonu o prostornom planiranju na županijske proračune prebačeno financiranje bruto plaća djelatnika u uredima za prostorno planiranje koje su županije preuzele od države. Po starom zakonu te je troškove snosio državni proračun pa župani traže da se to vrati zbog čega će i preko Jadranske Hrvatske i preko Zajednice županija izravno od nadležnog ministarstva tražiti da se to promijeni.

 

Za Šibensko – kninsku županiju to je godišnji trošak od 1,2 milijuna kuna, a za Splitsko- dalmatinsku oko 5,5 milijuna kuna koje bi se, kaže splitsko – dalmatinski župan, županije mogle uložiti u prioritetne projekte. Ministarstvu će biti i predloženi iz kojih izvora da se namaknu ta sredstva.


Županije Jadranska Hrvatska su i prije nego što je to bilo predviđeno nacionalnom strategijom pametne specijalizacije surađivale na taj način pa su 2011. godine inicirale projekt CEBIN koji predviđa otvaranje tehnoloških parkova i inovacijskih centara u svim tim županijama koji će se umrežiti. „ Danas smo otišli korak dalje pa smo se dogovorili da se svatko ju tome za nešto specijalizira da jedni drugima ne budemo konkurencija“, izjavio je o zaključcima sastanka šibensko – kninski župan Goran Pauk.

Iz kategorije: Vijesti