Datum objave: 12. Ožujak 2014

Država županijama, gradovima i općinama oduzima prihod od pomorskog dobra

Diana Ferić
Diana Ferić

Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru ostavlja jedinice lokalne i regionalne samouprave bez većeg dijela prihoda od te djelatnosti, suprotan je decentralizaciji za koju se aktualna državna vlast deklarativno zalaže i ne jamči da će se, kao što je slučaj sada, novac namjenski trošiti za uređenje i zaštitu pomorskog dobra u interesu jedinica lokalne samouprave poruka je današnje konferencije za novinare koja je održana u županijskoj upravi zbog neslaganja s prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a na njoj su bili Goran Pauk, šibensko – kninski župan, dr. Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, Damir Pilipac načelnik općine Tribunj, Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop i Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije.
Goran Pauk je istaknuo kako će, ako taj zakon bude prihvaćen županije ostati bez 50 posto prihoda koje ostvaruje od korištenja pomorskog dobra što izraženo brojkama, za Šibensko – kninsku županiju, znači da će umjesto 4, 4 milijuna kuna uprihodovati oko 2,6 milijuna kuna. Damir Pilipac, načelnik Općine Tribunj je istaknuo kako je nedopustivo da lokalna samouprava potpuno isključuje iz upravljanja pomorskim dobrom, a ostaje joj samo odgovornost. Dr. Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika istaknuo je kako je prijedlog toga zakona samo jedan u nizu koji smanjuju prihode lokalne samouprave što, kazao je, dezavuira i poništava Vladinu opredijeljenost za decentralizaciju.
Istaknuto je i kako lokalna i regionalna samouprava, po tom prijedlogu, ne bi dobile niti kune od naknada za vezove na pomorskom dobru za brodice i jahte jer cijeli prihod odlazi agenciji koja bi bila posebno osnovana za tu namjenu i radila bi isto što sada već rade u Ministarstvu i županijskim upravama. „Bilo bi puno bolje da se mjerodavna služba u Ministarstvu pomorstva ekipira i pojača“, kazao je župan Pauk, a kritizirao je i nakanu osnivanja posebne agencije koja će raditi posao koji uglavnom sada rade županijski uredi za pomorstvo i „gutati“ dio prihoda od naknada za pomorsko dobro. Riječ je o novcu koji s do sada namjenski trošio prema planovima i programima općina i gradova, a sada je upitno što će se s tim novcem događati i kako će se odražavati pomorsko dobro u općinama i gradovima.

Iz kategorije: Vijesti