Datum objave: 11. Ožujak 2014

IN MEMORIAM: Zadnje fotografije Tonča Eraka Tončine,najstarijeg nogmetaša i jadrijaša

Diana Ferić
Diana Ferić


 Umro je u 91. godini  Šibenčanin Tonči Erak Tončina , najstariji šibenski i hrvatski nogometaš, igrač  „Šibenika“ i „Hajduka i jedna o najpoznatijih i najstarijih jadrijaša.
 

Nogometnu je karijeru počeo prije Drugog svjetskog rata u nogometnom klubu „Šibenik“. Odmah je bio zapažen i pozvan u splitski „Hajduk“. Njegovu sportsku karijeru prekinuo je Drugi svjetski rat. Kao istaknutog borca protiv fašizma uhitila ga je talijanska okupacijska vojska 1942. godine pa je završio u konc logoru. Nakon kapitulacije Mussolinijeve Italije nije imao sreće. Odmah su ga uhitili Nijemci pa je iz Italije bio deportiran u koc logor u Njemačkoj odakle je pred kraj Drugog svjetskog rata pobjegao i vratio se u Šibenik krijući se među grupom ustaša koji nisu znali tko je on. Nakon Drugog svjetskog rata nastavio je igrati nogomet u rodnom Šibeniku gdje dočekao duboku starost. Šibenčani su ga iznimno cijenili i poštivali. Bio je jedan od legendarnih Jadrijaša. Ljeto je provodio u svojoj kabini, a dok je bio u snazi odlazio je često na more, u ribolov, otiskujući se sve do Kornata i Blitvenice.
U znak sjećanja na Antu Eraka Tončinu objavljujemo neke od njegovih posljednjih fotografija. Snimljene su prošlog ljeta na Jadriji u njegovoj kabini i tijekom partije briškule među Jadrijašima. Tončina je bio pasionirani kibic balotaških i kartaških nadmetanja na Jadriji, a njegove priče o teškim danima u fašističkim i nacističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata postale su jednim od šibenskih mitova.
Redakcije portala www.sibeniknews.com i časopisa „Šibenik“ tim u će četvrtak u 20,30 sati na TV Šibenik u sklopu emisije „Časopis Šibenik tim prikazuje novosti iz šibenske prošlosti i sadašnjosti“ prikazati video zapis posljednjeg razgovora s Antom Erakom Tončinom.

Iz kategorije: Vijesti