Datum objave: 17. Veljača 2014

HNS: Apel gradskoj vlasti za smanjenje komunalne naknade i za Pode

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski HNS je protiv toga da se za simboličnu naknadu izmamljuje prostor na Podima za djelatnosti koje ne donose niti radna mjesta niti značajniji novac u proračunu, kao što je to slučaj sa Sajmom rabljenih automobila, a predlažu i novi model određivanja cijene prodaje poslovnog prostora na toj Poduzetničkoj zoni , kako su na današnjoj konferenciji za novinare istaknuli Petar Baranović, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HNS –a i Frane Malenica, predsjednik GO te stranke. To je prvo javno očitovanje HNS o potezima nove gradske vlasti, a krenuli su upravo od problema gospodarstva. T

ako je Baranović uputio i javni apel gradskoj vlasti da odustane od Odluke kojom su udvostručene cijene komunalne naknade i građanima i gospodarstvu. „HNS je i na razini države bio protiv uvođenja novih poreza jer je sve to udar na standard građana i na gospodarstvo. Koliko god uvažavali da je cijena komunalne naknade u Šibeniku do sada bila najniža među većim gradovima ovoliko povećanje smatramo nepotrebnim i nedopustivim i zbog toga se nadamo da će to gradska vlast uvidjeti. Ako je bivša garnitura uspjela s dosadašnjom komunalnom naknadom servisirati sve što je bilo potrebno onda to može i ova. Ma koliko bili ambiciozni planovi isti efekt se može postići i s dosadašnjim iznosom komunalne naknade“, zaključio je Baranović. Posebno ih zabrinjavaju posljedice  na gospodarstvo i poslovanje tvrtki poput Remontnog brodogradiliša, TLM -a, Luke pa i trgovačkih centara koji zauzimaju veliki prostor i teško će izdržati stopostotno povećanje komunalne naknade, kako su im kazali ljudi koji ih vode.

Što se tiče Poda, Frane Malenica je izračunao da je 30 000 četvornih metara za Sajam rabljenih automobila gradska vlast dala u najam za svega 5 lipa po četvornom metru, odnosno 1 500 kuna mjesečno što je, po njegovom mišljenju bagatelna cijena, a s druge strane od tog projekta neće biti puno koristi za lokalni proračun. „Izgrađenost će biti svega 0,01 posto, dakle imat će samo jedna objekt od 300 četvornih metara, a neće biti otvoreno niti puno radnih mjesta, svega nekoliko pa s postavlja pitanje kakva je opća korist od toga. S druge strane, primjerice, imamo tvrtku Ivanal koja zauzima istu toliko površinu ,a zapošljava više od 150 radnika i u državni i lokalni proračun godišnje uplati između 7 i 8 milijuna kuna.

Zbog toga smatramo da takva namjena prostora u Gospodarskoj zonu Podi za koju je utrošeno puno u komunalno opremanje nema nikakvog opravdanja“, kazao je Malenica. S tim u vezi HNS je gradskoj vlasti predložio novi model po kojem bi cijena kvadratnog metra poslovnog prostora bila različita za različite djelatnosti: za proizvodnju bi to bilo 2 eura, za ugostiteljstvo , obnovljive izvore energije, gospodarenje otpadom, zanatske usluge bi cijena iznosila 5 eura,a za prodajne i sajmene prostore 10 eura po kvadratu. Predlažu i bonuse, također prema vrsti djelatnosti i broju otvorenih radnih mjesta to od 25 do 50 posto.

Po riječima Petra Baranovića, davanje u najam zemljišta na Podima za sajmove kakav je Sajam rabljenih vozila i plovila u suprotnosti je Sporazumu o namjeni prostora u toj gospodarskoj zoni jer je to do sada isključivo bilo za proizvodne i slične djelatnosti koje donose nova radna mjesta. „Samo za mandata bivše gradske vlasti u kojoj je sudjelovao HNS u tu je zonu uloženo 18 milijuna kuna i to treba u neku ruku vratiti onim što će poduzetnici koji na njoj posluju uplaćivati u proračun. Osim toga kakvu poruku davanjem prostora za jedan sajam šaljemo poduzetnicima koji su na toj zoni otvorili pogone i u njima zaposlili po stotinu i više radnika kao što su Ivanal. Zagrebmontaža, Stolarija Gojanović i drugi“, upitao je Baranović.

Iz kategorije: Vijesti