Datum objave: 30. Travanj 2012

KOMENTAR: Zašto i trgovcima sutra nije Praznik rada?

Diana Ferić
Diana Ferić

Bez obzira što je sutra Praznik rada  sve trgovine, a onda i pekare i tržnica radit će kao nedjeljom.Trgovci, koji su sigurno jedni od najvećih najamnih radnika u današnjem hrvatskom društvu tako ne mogu biti slobodni niti na radnički praznik. Za razliku od njih, zaposlenici različitih uprava - lokalne do državne, a onda valjda i javnih i državnih poduzeća danas su radili skraćeno, a sutra im je,  naravno, praznik. 

Možemo biti sretni što nisu spojili današnji ponedjeljka sa sutrašnjim neradnim danom. Ponovno se pokazuje da u Hrvatskoj ne postoje  samo građani drugog reda i nego i zaposlenici ili, bolje reći, radnici prvog i drugog reda. Znam da je svima onima koji sutra ne rade lakše da trgovine budu otvorene kako ne bi danas morali razmišljali o tome što im treba i kako bi imali svježi kruh. Ne daj Bože da se jede kruh star jedan dana. Pa ipak je praznik. A što je s radničkom solidarnošću? Sutra sigurno neće raditi DM koji isto spada u velike trgovce ali drži do radnika i njihovih prava!

Nije li sramota da trgovci koji su, s obzirom na način, uvjete rada ali i plaće,  ionako  obespravljeni  moraju raditi kada svi drugu praznuju. Ta priča se ponavlja godinama. Kada pitate manje trgovce hoće li raditi kažu da moraju jer rade veliki  trgovački lanci odnosno samoposluge u njima. Isti odgovor dobijete i u pekarama i na tržnicama. Dakle svi se ugledaju u velike opskrbne centre.  Kada oni ne bi radili  ne bi radili ni svi ostali, osim naravno dežurnih služba i hotela i restorana  koji su ipak druga priča, i ne mogu se trpati u isti koš. Zato sutrašnji Praznik rada može zaista čestitati onima koji će ga i proslaviti radno. 

Oni ionako ne mogu pisnuti kada je riječ o zaštiti radnički prava, a i nemaju ih.Tako da na sutrašnji Međunarodni praznik rada, koji obilježavamo  kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt, i nemaju što slaviti!

Iz kategorije: Vijesti