Datum objave: 11. Travanj 2012

Loza: "Decentralizacija će dovesti do izumiranja malih općina"

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Iz političke platforme Loza danas su upozorili na demografsko izumiranje jedinica lokalne samouprave u Šibensko-kninskoj županiji, a najavljene smjernice za decentralizaciju Hrvatske, koje bi Vlada trebala donijeti do 30. rujna ove godine bit će kontraproduktivne prioritetu demografske obnove Županije. Predsjednik Loze Ivica Ledenko smatra da se jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju uključiti u odlučivanje o načinu decentralizacije, a ne da se broj lokalnih jedinica određuje prema podacima o broju stanovnika ili njihovim financijskim kapacitetom. „Mnoge male jedinice lokalne samouprave afirmirale su se i doživjele procvat u svakom pogledu, a posebno one koje su bile na rubu takozvanih megaopćina“, kazao je Ledenko iznoseći primjer Općina Ružić i Unešić.

Tematska sjednica Županijske skupštine

„Od 1991. godine Općinu Ružić napustilo je oko 35 posto stanovnika ili oko 1000 ljudi. Ukoliko dođe do ukidanje općine, ta brojka će biti znatno veća“, kazao je načelnik Josip Sučić koji svoj posao obavlja volonterski.
Iz Loze predlažu osnivanje tematske sjednice Županijske skupštine na ovu temu, a Ledenko je konkretno s današnje konferencije za novinare zatražio decentralizaciju prihoda od milijunske godišnje posjete Nacionalnim parkovima Krka i Kornati, od čije bi zarade bar 15 do 20 posto novca trebalo ostati u Županiji. „Nacionalni parkovi nisu samostalni otoci već nedjeljivi dio Šibensko-kninske županije, kao što je ona nedjeljivi dio Republike Hrvatske“, zaključio je Ledenko koji bi sredstva prikupljena na taj način iskoristio za besplatni autobusni prijevoz i nabavku udžbenika za školarce diljem Županije.

Iz kategorije: Vijesti