Datum objave: 20. Ožujak 2012

Koncesije u nacionalnim parkovima - da ili ne ?

Diana Ferić
Diana Ferić

Najava davanja u koncesiju turističkih i ugostiteljskih sadržaja u nacionalnim parkovima, projekt koji, kako se čini, istovremeno guraju Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, otvorio je brojna pitanja, ali i ključnu dilemu – je li to bolje korištenje resursa ili 'tiha privatizacija' nacionalnog blaga. Dok je dio udruga koje okupljaju prijatelje prirode blagonaklon prema takvoj ideji, drugi se jasno i glasno opiru strahujući od – pohlepe privatnog kapitala, piše tportal. Poznavatelji prilika kažu da  se za NP Krka ni NP Kornati neće puno promijeniti jer u njima nema  ugostiteljskih objekata koji bi s emogli koncesionirati.

Dvoje ministara, Mirela Holy i Veljko Ostojić, proteklih dana na smjenu je obrazlagalo ideju raspisivanja koncesija za turističke sadržaje u nacionalnim i parkovima prirode, pravdajući takvu najavu potrebom zaštite, održavanja, očuvanja i promicanja tih područja. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode čak se najavljuje i osnivanje Nacionalne parkovne agencije koja će skrbiti o svim zaštićenim područjima.

Hoteli, restorani i drugi ugostiteljski sadržaji izdvojili bi se, po toj ideji, iz sustava i dali u koncesiju. Osam je nacionalnih parkova prije dvije godine uprihodovalo 353 milijuna kuna, no tri su bisera prirode – Plitvička jezera, Brijuni i Krka – sama donijela najmanje 300 milijuna, jer imaju veći broj posjetitelja i smještajne kapacitete za goste.

'Postoje jako velike financijske dubioze, pa se u onim parkovima koji imaju velike prihode od prodaje ulaznica, poput Plitvičkih jezera, Krke ili Brijuna, novci ne koriste na projekte zaštite prirode, što je glavni razlog postojanja tih zaštićenih područja, nego se pokrivaju gubici u hotelijerskim i ugostiteljskim sadržajima', pojasnila je ministrica Mirela Holy za Hrvatski radio razloge za raspisivanje koncesija.

Osim već dobro poznatog straha da će se koncesije dodjeljivati ljudima bliskim vlasti, slikovito rečeno, 'onima koji su bliže vatri i više daju', aktivisti koji se bave zaštitom prirode strahuju i od gramzivosti privatnika.
 

Iz kategorije: Vijesti