Datum objave: 08. Ožujak 2012

KOMENTAR: Ženama cvijeće - muškarcima i dalje vlast!

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo  su četiri žene u sadašnjem sazivu Gradskog vijeća Grada Šibenika od 26 vijećnika, a moralo bi ih biti barem 30 posto. U izvršnoj vlasti  žena nema. Da stvar bude još gora, broj vijećnica u posljednjih 10 godina smanjio se umjesto da se povećava. Slično je i u Skupštini Šibensko - kninske županije u kojoj je zastupljenost žena oko 20 posto. U upravama trgovačkih društava u Šibeniku žena uopće nema, osim formalno kada ih  postave  muževi kao vlasnici tvrtki zbog nekih poslovnih razloga, a zapravo oni i dalje drže sve konce u rukama. Na čelu samo jednog poduzeća u vlasništvu grada Šibenika je žena. Samo dvije od  osam osnovnih škola u Šibeniku vode žene, a među zaposlenima u školama žene su u velikoj većini.  Izuzetak su srednje škole koje imaju čak četiri ravnateljice te vrtići u kojima su sve rukovoditeljice žene što ne čudi jer gotovo da nemaju muškaraca među zaposlenima. 


Šutnja o ženskom pitanju

Ali nećemo se valjda iščuđavati nad tim poraznim činjenicama kada su one opće poznate i godinama ne mijenjaju. Žalosno je što temom, i to samo u medijima, postaju samo prigodničarski, svakog  8. ožujka koji  slavimo kao  Međunarodni dan žena pa je kao red da tog dana  pričamo o tome  kako stojimo s ravnopravnošću spolova i ravnomjernom zastupljenošću žena i muškaraca. Ostalih dana u  godini mirno  prihvaćamo to što na našoj lokalnoj razini, na mjestima gdje se donose političke i poslovne odluke, nema žena. Ne sjećamo se da se itko unazad nekoliko godina u Šibeniku u  vezi s tim oglasio u javnosti ili organizirao  radionice, tečajeve, okrugle stolove  ili bilo što slično što bi poticalo osvještavanje žena i poboljšalo njihov utjecaj  u politici i  na tržištu rada ili pak pomoglo u spriječavanju nasilja i mobbinga nad ženama. Nije vrag da takvih problema u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji nema.

Podjela cvijeća - vrhunac obilježavanja Dana žena 

U Gradu Šibeniku i  Šibensko - kninskoj županiji  postoje povjerenstva za ravnopravnost žena, ali na žalost samo kako bi se zadovoljili zakon i forma, jer ih se ni po čemu ne primjećuje. Nitko se ne bavi činjenicom da su žene u neravnopravnom položaju i na tržištu rada. Među nezaposlenima u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji oko 54 posto je žena, a u kategoriji nezaposlenih sa srednjim obrazovanja žena ima čak  62 posto. Na žalost, to u Šibeniku nisu teme za javnu raspravu niti danas, za razliku od većine drugih gradova u Hrvatskoj.  Simptomatično je da u Šibeniku nema niti aktivnih ženskih udruga što znači da ni same žene nisu zainteresirane niti motivirane da mijenjaju sadašnji muško - ženski raspored snaga. Organizacije žena u strankama lijeve opcije zadovoljavaju se tradicionalnom akcijom darivanja cvijeća svojim sugrađankama.Tako će danas SDP - ovci i SDP - ovke dijeliti valjda crvene, a HNS - ovke žute ruže. Ženske organizacije konzervativnih stranaka - HDZ, HSP ili HSS - se o  ženskom pitanju se ne oglašavaju niti na Međunarodni dan žena jer ga vjerojatno poistovjećuju sa socijalizmom. Ženska solidarnost i u tom smislu izostaje, a čini se u potpunosti i svijest o tomu da žene jedino same mogu pridnonijeti  tomu da imaju jednake šanse za rad i uspjeh kao i muškarci u bilo kojem segmentu života i da svojim drukčijim, suptilnijim pristupom ovaj svijet mogu napraviti boljim.

Iz kategorije: Vijesti