Datum objave: 08. Ožujak 2012

RUŠENJE: Šibenik danas gubi još jedan vrijedni povijesni objekt

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Zgrada dočasničke pomorske škole na Mandalini koja je 111 godina bila jedan od znakova prepoznavanja Šibenika danas će biti izbrisana s lica zemlje. Miniranje je Centru 112 najavljeno za danas ali ne i u koliko će biti sati. Prema našim izvorima do će se dogoditi oko 17 sati. Na njenom mjestu bit će izgrađen moderni luksuzni hotel uz marinu za prihvat megajahti. Šibenik nakon Narodne kavane, spomenika Nikoli Tomazeu, prekrasne stare gradske ribarnice, Voćnog trga, srednjovjekovnih bedema i spomeničke baštine industrijske civilizacije u TEF-u gubiti još jedan vrijedni povijesni objekt. .

Novi hotel bit će prvi koji se gradi u Šibeniku nakon više od pola stoljeća, a zgrada dočasničke škole koja pamti ratne mornarice čak pet država odlazi u nepovrat. Ona nikada nije dobila status spomenika iako su stručnjaci za očuvanje baštine upozoravali da bi to bilo nužno i da će njeno rušenje biti veliki gubitak za Šibenik. 
Nepovratno se uklanja  važan dio šibenske povijesti i bogate šibenske pomorske tradicije. Živjet će još samo na starim fotografijama i bit će jedan od „eksponata“ u šibenskoj riznici nostalgije u kojoj će „praviti društvo“ čitavom nizu lijepih, vrijednih i povijesno značajnih objekata koje je Šibenik izgubio u ratnim razaranjima ili zato što ih je sam srušio.

Tradicija rušenja vrijednih objekata

Na sličan način Šibenik je srušio lijepu i vrijednu zgradu Narodne kavane na Poljani u kojoj je bila prva šibenska knjižnica, u kojoj su utemeljene prvi sportski klubovi, koja je dala krov nad glavom prvim turističkim agencijama i iz koje su krenuli prvi moderni informativni mediji. Na još tragičniji i besmisleniji način Šibenik je srušio spomenik svom zaista velikom sinu Nikoli Tomazeu. Bez puno razmišljanja srušena je i zgrada ribarnice na rivi ispred katedrale koja je slovila kao jedna od najljepših objekata te vrste na Mediteranu. Puno ranije nestale su s lica zemlje crkvica sv. Roka i kula Teodošević, crkvica u Docu, a puno kasnije srušeni su srednjovjekovni gradski bedemi kojih je barem dio mogao i morao biti sačuvan. Tijekom savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu Šibenik je izgubio svoj lijepi Voćni trg, a u novije vrijeme i vrijedne spomenike industrijske civilizacije. Naime pri razgradnji TEF-a srušene su zgrade koje su bile prve suvremene tvorničke hale na tlu Hrvatske. Gradovi poput Zagreba, Rijeke i Pule takve su objekte pretvorili u muzeje i kulturne institucije. Nije vezano za Šibenik ali je u ovom kontekstu vrijedno spomena da su u novije vrijeme u starom željezu završili i spomenički vrijedni dijelovi generatora hidroelektrane Roški slap
Nakon rušenja dočasničke škole na Mandalini jedinim čuvarima njegovih obalnih veduta ostaju stari hotel Krka, samostan sv. Frane i katedrala sv. Jakova, a na sjevernom dijelu povijesne jezgre zgrada kazališta i crkva Gospe van Grada, koja je, usput rečeno, trebala biti srušena sredinom šezdesetih godina kada je, primjerice, planirana i gradnja stakleno – aluminijskog nebodera na prostoru današnjeg trga Medulić. Šezdeset godina kasnije nešto slično bi se trebalo dogoditi na tzv. Staroj peškariji kod crkve sv. Dominika gdje bi na mjestu nekadašnjeg dominikanskog samostana prema novim zamislima trebala niknuti moderna poslovna zgrada.
Šibenik će, nadamo se, izgradnjom marine i luksuznog hotela na Mandalini puno dobiti u slučaju da oni ne budu izolirani i zatvoreni poput nekih drugih turističkih objekata u šibenskoj okolici ali će, na žalost, i puno izgubiti rušenjem zgrade koja je bila jednim od njegovih simbola. Tužno je ali istinito da dočasnička škola nestaje upravo u godini kada je objavljena prva knjiga o velebnoj pomorskoj prošlosti Šibenika – Ratna luka Šibenik, Darka Gulina.

Od 1901. do 2012.

Zgrada na Mandalini izgrađena je 1901. godina za potrebe škole koja je do tada djelovala u  ratnom drvenom brodu „Schwrzenberg“  koji je bio na mrtvom vezu uz južnu obalu poluotoka Mandaline. Tu su bili i drugi brodovi koji su služili za obuku poput „Kasier Maxa“. Neki od njih sudjelovali u znamenitoj Viškoj bici 1866. godine. Zgrada je podignuta na zemljištu kojeg je, želeći da grad napreduje,  1890. godine za potrebe izgradnje vojne baze Austro – Ugarskoj darovao legendarni Ante vitez Šupuk, prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika. Ljudi koji su se tu školovali plovili su svim morima svijeta, a zbog svog znanja i stručnosti bili su cijenjeni i traženi. Izobrazba telegrafista i kormilara bila na je na posebno visokoj razini.
Poluotok Mandalina i prostor Kulina dijelovi su slabo istražene povijesti Šibenika i Europe.  Uz Pulu i Boku Kotorsku Šibenska luka bila je jedna od tri najvažnije ratne luke austrijske mornarice. Palo je u zaborav da je tu bila smještena glavna prislušna stanica za nadzor svih telefona koja je djelovala praktično do Domovinskog rata. Dočasnička škola imala je planetarij sa simulacijom noćnog neba. On je ostao sačuvan do danas.  Tu se nalazila i geofizička istraživačka postaja.  .

Preteča europskih pomorskih škola

Dočasnička škola na Mandalini bila je preteča suvremenih europskih pomorskih škola i akademija. Mnogi njeni polaznici postali su učitelji i predavači na pomorskim fakultetima i sveučilištima diljem svijeta. Kada govorimo o njoj govorimo o dragocjenom spomeniku pomorske tradicije Šibenika, Hrvatske i Europe. Na žalost o tradiciji koja nije dovoljno izučena, o kojoj nismo na pravi način brinuli i koja polako, ali sigurno nestaje. Bilo je razmišljanja da ta zgrada postane šibenski pomorski muzej ali za takve ideje nije bilo ni sluha ni volje. Neki povjesničari i posebno arhitekti smatrali su pa i zahtijevali da je bezuvjetno treba zaštititi i sačuvati jer je ona postala jednim od zaštitnih znakova Šibenika i svjedok njegove burne i bogate prošlosti. Smatralo se da bi trebalo pronaći modele njene interpolacije u nove objekte i sadržaje.  Takvih dragocjenih spomenika poput zgrade na Kulinama, danas je na žalost sve manje jer nema volje da ih se sačuva ni želje da se shvati njihova golema povijesna i tradicijska vrijednost. Šibenik je slične tragične greške već napravio kada je srušio staru peškariju ispred katedrale ili Narodnu kavanu na Poljani pa i mnoge vrijedne spomenike industrijske civilizacije u TEF-u ali iz tih slučajeva nije izvukao nikakve pouke i ništa nije naučio.

Na ovim fotografijama pogledajte što je u Šibeniku do sada sve srušeno: 
 
 

Iz kategorije: Vijesti