Datum objave: 07. Ožujak 2012

Radnici Drniškog Dalmacijavina blokirali put prema vinogradima

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog prijetnji  da će im biti prekinuti ugovori o radu ako ne nastave s radom i poslovima rezidbe na preostalih 150 hektara vinograda te zbog pet neisplaćenih plaća stotinjak radnika Dalmacijavina iz Drniša danas je rukovodstvu tvrtke traktorima zapriječilo prolazak na plantažu u Petrovom polju, javlja Radio Drniš. Na plantaže nisu pustili niti radnike iz Splita koji su došli raditi umjesto njih. Razočarani i ljuti radnici su uglas govorili kako vinograde na Ceceli, u kojima su mnogi proveli po trideset godina radnog vijeka više od njih samih nitko ne voli i da upravo njima najteže gledati ih kako propadaju. Oko 9 sati na plantažu su stigli direktori i predstavnici sindikata iz Splita koje su radnici dočekali zvižducima i povicima lopovi.Razgovarali su sa direktorom proizvodnje Veljkom Knezovićem, kojemu su poručili kako je riječ o potezu očajnika. Nezadovljni su i radom sindkalne organizacije poduzeća i njegovog predsjenika pa su svi istupili iz sindikata.
Radnici su ogorčeni zato što im se prijeti otkazom, a zadnju plaću primili su za rujan dok devet godina nisu im uplaćivani ni doprinosi.
Problemi Dalmacijavina nisu od jučer, već se niz godina tvrtka sustavno upropaštava. Traže da krivac za to odgovara. Jučer su se sastali s Petrom Baranoviećm, saborskim zastupnikom HNS -a koji im je obćeao da će Sabor sutra raspravljati o Dalmacijavinu.
Drnišani su ustrajni da neće ići raditi sve dok ne dobiju očitovanje Vlade o sudbini Dalmacijavina te dok ne dobiju garancije da će im plaće uskoro biti isplaćene.
Prijetnja otkazom nije ih pokolebala. Ustrajat će, kažu, u borbi za svoja prava. Sutra nastavljaju sa prosvjedom na istom mjestu i u isto vrijeme.

Iz kategorije: Vijesti