Datum objave: 06. Ožujak 2012

Razminiranje trase buduće ceste Tromilja- BiH

Dora Žganjer
Dora Žganjer


Projekt razminiravanja cestovnog pojasa od trase buduće brze ceste od Tromilje do granice s BiH obišao je danas ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan sa suradnicima. Još krajem prošle godine projekt vrijedan 11 milijuna kuna su pokrenule Hrvatske ceste i HCR, a financira se iz Državnog proračuna. Razminiravanje je počelo u siječnju, a nastavljano je prije nekoliko tjedana, nakon otapanja snijega na tom području.
„Zasad sve ide prema planu, pronađeno je oko 50 komada protušješačkih mina, a prema našim zapisnicima, ima naznaka da ih je na ovom području još“, kazao je Modrušan koji tvrdi da je ovo jedan od najzahtjevnijih pothvata dosad na ovom području, potrebno je pregledati  milijun i 300 tisuća kvadrata minski sumnjivog područja što je trenutno najveći projekt razminiravanja u Hrvatskoj. Oko 6 i pol kvadratnih kilometara dosad je pregledano i očišćeno  na području Drniša u što je uloženo oko 80 milijuna kuna.

Prokljansko jezero još je minski sumnjivo

Cijelo područje Šibensko-kninske županije ima 49 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja od čega najveći dio, 18 kvadratnih kilometara  otpada na Drniš, potom slijede Općina Ružić, Vodice, Promina te Prokljansko jezero na području Šibenika gdje je još 1,4 kvadratna kilonetra minski sumnjivog područja. Oko 2100 tabli koje upozoravaju na mine još je postavljeno na području Županije. 
Razminiravanje obavlja tvrtka Dok ing s nekoliko hrvatskih kooperanata, a Modrušan se nada završetku posla u idućih mjesec do dva. Osim ovog, još je u pripremi pet projekata u gradu Drnišu i okolici ukupne veličine od dva kvadratna kilometra.
„Plan za Šibensko-kninsku županiju za ovu godinu je nešto ispod 3 milijuna četvornih metara, a dosad je razminirano više od 60 posto planiranih površina.“, kaže Modrušan i podsjeća da prema Ottawskoj konvenciji Hrvatska mora biti razminirana do 2019. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti