Datum objave: 13. Prosinac 2015

ŠIBENSKE BICIKLISTIČKE STAZE:Duboka - staza s neodoljivom pogledom

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas svi znaju za Šetnicu kroz kanal sv. Ante koju je Šibenik dobio zahvaljujući odličnom projektu kojeg je podržala EU. Ta je šetnica zaista prekrasna i zaslužuje sve pohvale na svoj račun, međutim svi zaboravljaju da se do ljepotice Šetnice kroz kanal sv. Ante može doći samo šetnicom Pepeljugom koju smo nazvali „Duboka“ po vojarni pred čijom rampom završava, a mogli smo je nazvati i Šetnicom sv. Petra jer se proteže duž južne obale Uvale sv. Petra nasuprot poluotoku Mandalini i D-marin luke nautičkog turizma za prihvat megajahti. Onima koji znaju o čemu govorimo prva asocijacija na spomen šetnice „Duboka“ su – psi. Ta je staza naime nakon Domovinskog rata i odlaska bivše JNA iz Šibenika postala neslužbeno, ali veliko i široko prihvaćeno šetalište pasa i kućnih ljubimaca. Tako je ta lijepa šetnica ni kriva ni dužna došla na pomalo loš glas među šetačima, trkačima rekreativcima, ljubiteljima nordijskog hodanja i biciklistima. Situacija se nije bitno promijenila ni nakon što je šetnica „Duboka“ postala prilazni put do raskošne Šetnice kroz kanal sv. Ante. Čudno je da se pri njenom projektiranju i izgradnji nitko nije sjetio obnoviti i urediti prilazni put do nje pa je on i danas prilično zapušten i mjestimice dosta neuredan, a morao bi biti ukras Šibenika pa i turistička atrakcija jer se tu, nakon izgradnje kanalizacije, ljeti može i okupati u malo bočatom, ali čistom moru. Ima tu lijepih uvalica, pješčanih plažica, hladovine pod borovima, dobrih mjesta za sportski ribolov.
Bilo bi dobro da se gradska uprava Šibenika zainteresira za ovu šetnicu i uredi je jer je ona uz trim stazu na Šubićevcu postala jedina staza za rekreativno trčanje, ali i kondicijske treninge sportaša pa i nas biciklista koji zimi kada nije moguće voziti bicikl, trčimo. nije Kad se spomene staza Dubokoj prva asocijacija je šetanje kućnih ljubimaca i trkača. Šetnica „Duboka“ blizu je grada, do nje jednostavno doći i na njoj je moguće rekreirati se svaki dan i u svako doba godine. Uz sve to odatle se pruža najljepši pogled na Šibenik pogotovu sada kada je na punti Mandaline izgrađen prekrasni novi hotel. Uz to ona je i organski povezana sa Šetnicom kroz kanal sv. Ante pa je zaista čudno što je se još uvijek zanemaruje i tretira kao Pepeljugu. Nepotrebno je opisivati vožnju stazom „Duboka“ osim napomene da njom voze i automobili, a kako je dosta nepregledna treba biti oprezan.
Rekord staze u muškoj konkurenciji drži Ante Živković. On ju je u oba smjera savladao 16 min i 31 sekundu računajući i vrijeme okretanja pred vojarnom „Duboka“. Nažalost ne znamo tko je rekorderka ove staze pa pozivamo kolege iz AK „Šibenik“ da nam jave ako znaju.
Koristimo prostor koji nam je darovao časopis „Volim Šibenik“ da zamolimo vozače automobila da stazom „Duboka“ voze polako i oprezno zbog velikog broja šetača, djece, trkača, biciklista i šetača kućnih ljubimaca koje molimo da ne ostavljaju nečist svojih ljubimaca kako bismo svi mogli uživati u onome što nam je Bog dao, a ne znamo to cijeniti kako Bog zapovijeda.

Kontakti:
091 254 26 76
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dužina: 4,5 kilometra
Vrsta: staza za sve – šetanje, nordijsko hodanje, trčanje, rolanje, biciklizam,
Visinska razlika: 20 metara
Navigacijska težina: 1/5
Fizička zahtjevnost: 1/5
Vidik: 5/5
Podloga:
-asfalt – 40 posto
-makadam – 60 posto
-poljski putovi – 0 posto
Najbrži krug: Ante Živković BK „Faust Vrančić“, 16 minuta i 31 sekunda
Trajanje vožnje:
-sportaši 30 min
-rekreativci 1,0 h
Pravci: NCP remontno – brodogradilište Šibenik - uz more južnom obalom Uvale sv. Petra – pored benzinske crpke „Lukoil“ - vojarne „Duboka“ i istim putom nazad.

 

 

Iz kategorije: Sport