Datum objave: 06. Listopad 2014

Naskup veslača Krke u Zagrebu Bilo je medalja, ali i grešaka i razočarenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Veslački klub Krka imao je,pod vodstvom trenera Radečića, Blaževića i Krasića, 22 predstavnika na jučer završenom Hrvatskom veslačkom prvenstvu održanom u Zagrebu.

 

Kadeti su postigli sljedeće rezultate: Prva je na stazu izišla Sara Panjkota, nije uspjela proći u A-finale, ali je zato bila prva u B-finalu što nije mali uspjeh. Potom je veslao Nino Perišić i kroz trnje kvalifikacija, repesaža i polufinala uspio ući u A-finale gdje je zauzeo šesto mjesto. Ispred Nina je još godina kadetskog uzrasta i on je nesumnjivo Krkina nada za budućnosti, ali još treba puno raditi, kažu u tom klubu. Krka je imala i dva dubla: kao KRK1 veslali su Nikica Šparada i Stipe Koloper i "za dlaku" im je izmakao plasman u A-finale, ali svakako njihovim nastupom treba biti zadovoljan. Kao KRK2 u 2XKMA veslali su Nikola Dugopoljac i Roko Milošević koji nisu uspjeli proći kvalifikacije.U četvercu KMA veslali su Josip Šunjerga, Ivan Rogač, Leonardo Celić i Paško Stipandžija. U brojnoj konkurenciji koju je činilo čak 19 posada kadeta iz čitave Hrvatske na kraju su zauzeli treće mjesto u B-finalu što je solidan rezultat. „Ono što su treneri najavili za kadete to se i obistinilo - nije realno očekivati medalje, ali imaju perspektive i ovo HVP im je važno zbog stjecanja iskustva nastupa na velikim veslačkim priredbama“, ističu u VK Krki.

 

Mlađi juniori su prošli bolje. Lucija Ninčević je u samcu uspjela ući u A-finale u kojem je zauzela šesto mjesto, ali s velikim zaostatkom za pobjednicom. Što se tiče momaka u uzrastu JMB treneri su na trodnevni put u Zagreb poveli Filipa Kendeša, Luku Gojanovića, Filipa Garmu i Jakova Koštana. Veslali su dvije vrlo zahtjevne discipline i to četverac na pariće i četverac s kormilarom (Šimun ČakićUšli su u A-finale, a onda su finalnu utrku odveslali kao da na stazu nisu ni došli, makar su zauzeli četvrto mjesto. Međutim, nastup u rimen disciplini (4+) već je ponudio neku drugu priču. UA-finalu solidno su počeli, sljedilo je očajnih drugih 500 metara i skoro odlična druga polovica utrke s naglaskom na "skoro". Naime u sasvim izjednačenoj poziciji s posadom Mornara, u borbi za srebrnu medalju, došlo je do velike tehničke greške. Čamac im je stao i dok su ga uspjeli ponovno pokrenuti utrka je bila završena. Na kraju su uzeli broncu, ali uvijek će ostati žal za boljim plasmanom.
Juniorke Antonija Papak i Antonija Rupić došle su u Zagreb da bi u dvojcu bez kormilara uzele medalju u čemu su i uspjele. Osvojile su broncu. Što se mladića tiče može se reći da je Jakov Bumbak podbacio. Od njega se očekivalo više od ulaska u A-finale u samcu za lake juniore, ali valja reći da je Jakov već počeo studirati u Splitu tako da mu za trening zadnjih dana nije bilo vremena što se ipak moralo osjetiti. On je još veslao i u posadi četverca na pariće s Andrijom Šupom, Jurom Šarićem i Antoniom Čogom. Bili su četvrti.

 

Juniorskom dvojcu na pariće u sastavu Andrija Šupe i Jure Šarić nastup na ovom Prvenstvu bio prvi, a izgleda i zadnji jer Jure 2015. ulazi u konkurenciju B-seniora dok je Andrija još uvijek junior. Njihov zajednički nastup na Jarunu, koji je dobrano oznojio čela trenera konkurentskih posada, ima svoju malu pretpovijest, objašnjavaju u VK Krki.“ Jure je nakon što je u lipnju naprasno ostao bez partnera odlučio nastaviti s treningom. Jedina opcija bio mu je skif. Čitavo ljeto je radio "kao pas", ujutro na vodi, popodne na biciklu spremajući se za nastup u Zagrebu. Što se, pak, Andrije tiče, bljesnuo je kao meteor u travnju i svibnju, odveslao nekoliko odličnih utrka (Zagreb i Beograd) i onda se isto tako naglo "ugasio". Razlog padu forme bila je bolest zbog koje je pauzirao tijekom čitavog lipnja, a onda je, kao sezonac, tijekom srpnja i kolovoza, počeo raditi u ugostiteljstvu. U svakom slučaju on i Jure nisu se našli u čamcu prije rujna. Na Jarun su došli praćeni najavama trenera da na treningu idu solidno pa i više od toga, ali da je konkurencija poznata i jaka, pa... u svakom slučaju u A-finale su ušli i u tom finalu odveslali, po nama, jednu od dvije najdramatičnije utrke čitavog natjecanja (uz 4-JMA). Naime, tijekom čitave utrke vodila se ogorčena i sasvim izjednačena bitka između naše posade, te favoriziranih posada Mornara i Croatie. Tako izjednačeni dublovi ušli su u zadnjih 250 metara kada naši nisu uspjeli povećati broj zaveslaja, što je konkurenciji uspjelo i tako je osvojena bronca, ali bronca zlatnog sjaja. Bravo Jure! Bravo Andrija! Pokazali ste pravo krkaško srce i to ne samo tijekom utrke! Svaka vam čast! Treba trenirati i dalje s ciljem nastupa 2015. na svjetskim prvenstvima u Rio de Janeiru (Andrija), odnosno Plovdivu (Jure)“, kažu u Klubu.

 

Ukupni pobjednik prvenstva je HAVK "Mladost".

Iz kategorije: Sport