Četvrtak, 07 Veljača 2019 07:55

NA DANAŠNJI DAN: Umro je Marko Ježina, prvi direktor šibenske gimnazije

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Umro je Marko Ježina, prvi direktor šibenske gimnazije

Marko Ježina, prvi direktor šibenske gimnazije od njenog osnutka 1916. godine, umro je na današnji dan 7. veljače 1932. godine.

Šibenik je s neizmjernom tugom primio vijest o njegovoj smrti. Grad je izgubio jednu od svojih najznačajnijih ličnosti, čovjeka kojeg su Šibenčani nazivali gosparom duha i srca.

Marko Ježina je je bio intelektualac, altruist, neumorni borac za opće dobro, za dobrobit Šibenika i Šibenčana. Bio je i iskrenu domoljub.
Ravnatelj šibenske gimnazije bio je u dva razdoblja. Prvi puta od 1916. godine odmah nakon njenog osnutka, a zatim od 1921. godine kada je šibenik oslobođen od talijanske okupacije do 1926. godine kada je otišao u mirovinu.

Bio je predsjednik šibenskog Filharmoničkog društva i predsjednik Samostalne demokratske stranke. Uporno je radio na promidžbi Šibenika, šibenskih kulturnih vrijednosti i šibenskog zavičajnog identiteta.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!