Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 09:58

NA DANAŠNJI DAN:Težaci i seljaci oslobođeni plaćanja kućarine u turističkim mjestima

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN:Težaci i seljaci oslobođeni plaćanja kućarine u turističkim mjestima

Općinske uprave Šibenika i Vodica donijele su na današnji dan, 13. veljače 1937. godine, odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na kuće. tzv kućarine svih težačkih, sečljačkih i zemljoradničkih obitelji. Oslobađanje od plaćanja kućarine uslijedilo je nakon kategorizacije turističkih mjesta na turistička mjesta klimatskog karaktera, turistička mjesta banjskog karaktera i turistička mjesta u užem smislu. Šibenik je zbog kupališta „Jadrija“ bio kategoriziran kao turističko mjesto klimatskog karaktera, a Vodice kao turističko mjesto u užem smislu što je značilo da se Vodice ne mogu smatrati turističkim lječilištem, a Šibenik može.

Svako mjesto dobilo je „turističke granice“ unutar kojih su sva težačka, seljačka i zemljoradnička domaćinstva bila oslobođena plaćanja poreza na kuće, a k tome su dobila pravo na općinsku potporu pri održavanju pročelja kuća i olakšicu od 25 posto, ako koriste unajmljene kuće, konobe, staje i druge objekte.

Ovu odluku općinske uprave Šibenika i Vodica donijele su u „protiv odumiranja težaštva, seljaštva i zemljoradnje zbog navale turizma“.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!