Datum objave: 13. Siječanj 2017

Male zgode i nezgode koje su zabavljale Šibenčane između 1920. i 1930. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenskoj policiji sama od sebe predala se djevojka mara N. iz Dubrave, ali ne zato što je kriva nego da bi kod zakona našla zaštitu. Ona je od policije tražila da je zaštite da ne pođe udati se za nedraga, kako to njezini roditelji žele i zahtijevaju, nego za onog kojeg ona želi. Policajci su se našli u čudu. Zatvoriti je nisu mogli, a otjerati se nije dala. Kako je žensko ni silom nisu ništa mogli pa su joj dali savjet da razmisli i posluša roditelje. Ali, Mara N. nije htjela ni čuti pa su je, ne znajući što bi drugo, izveli pred suca da on vidi što će s njom i kako će. Sudac je Maru N. saslušao, ali je ona ostala pri svom:

-Neće da bude kako drugi hoće. Ne dam da mi srce zarobe i ljubav otmu, - vikala je, a u zapisnik je ušla i njena poruka o kojoj sada priča cijeli Šibenik:
-Volim dat Ivi na studenoj stini, nego Šimi na zlatnoj svili i gotovo!


U svađi trojici odsjekao pet prstiju, a policija ih pokupila u kanavaču

U četvrtak večer posvadiše se dvojica u gostioni „Kovač“. Iza dugoga prepiranja jednome, i to M. B.-u, svađa dodije, pa se ražesti i pograbi sa stola veliki nož. Da ne dođe do nesreće, trojica od prisutnih skočiše i baciše se na nj, s namjerom, da mu otmu nož. Razljućen on još žešće stane bezglavo mahati nožem oko sebe i onda odsiječe jednome tri prsta, a drugoj dvojici po jedan na lijevoj ruci. Nadošla je policija, te je M. B. od¬mah bio uhapšen. Očevici kažu da je policija pokupila odsječene prste u kanavaču.


 Zidar i malovan potukli se, pa se pomirili

Došlo je do svađe između zidara i njegovog malovana kada je malovan tražio da mu zidar isplati plaću i dade mu otpust. Zidar razljućen, umjesto da malovanu isplati što ga ide, udari ga macolom u rebra, a kada je malovan naumio da zidaru u samoobrani vrati šilo za ognjilo povelikim kamenom, skočio je zidar, bacio ga pod noge i prebrojio mu rebra. Prebijeni malovan poslao po policiju. Kad je policija došla, a ono ništa. Pomirili se zidar i malovan. Zidar reče da će malovanu isplatiti što ga ide, a malovan za natučena rebra reče da to nije ništa i da zna i za gore jer je jednom pao sa skele.


Policajci mirili zavađene piljarice pa dobili po sebi

 Policajci, više njih jer jedan nije bio dovoljan, došli jučer na pazar kod sv. Ivana uredovati među zavađenim piljaricama. Prijavili su ih susjedi zbog buke, dreke i nepristojna ponašanja. Policija došla da će s piljaricama ufino, ali ništa od toga. Policija dobila po sebi pa se povukla i poslala im redara da ih kazni zbog nevredna obrtišta i netočnih vaga kojima varaju kupce.
 

Iz kategorije: Nostalgija