Datum objave: 09. Svibanj 2014

VREMEPLOV: Šibenčani ministrima ne vjeruju

Diana Ferić
Diana Ferić

„Šibenik ministrima ne vjeruje i znaju zašto u Šibenik uoči izbora - da bi ostali na vlasti obećavajući sve ono što neće ispuniti“. Ovo nije citat iz današnjeg vremena nego iz davne 1924. godine objavljen u tadašnjim lokalnim novinama, ali čini s da se, kada je o politici riječ, puno toga nije promijenilo. Zanimljiva je reakcija Šibenčana iz tog doba.

Naime, tri ministra došla su te godine u Šibenik istoga dana. Njihov dolazak bio je pompozno najavljivan tjednima. Gradska im je uprava pripremila svečani doček. Trebao je to biti veliki društveni i politički događaj. Međutim sve je ispalo upravo suprotno. Bio je to pravi fijasko jer su Šibenčani ministre ignorirali i jasno im dali do znanja da nisu ni najmanje impresionirani njihovim titulama, da ih ne poštuju i da im ne vjeruju. Novine su o tome naveliko pisale, a politički analitičari i komentatori konstatirali su da šibensko pučanstvo nije iskazalo čak ni kurtoazno veselje zbog dolaska tako visokih državnih dužnosnika zato što im ne vjeruje i zato što zna da su u Šibenik došli uoči izbora ne bi li ostali na vlasti obećavajući sve ono što nakon izbora neće ispuniti.
„Šibenčani dobro znaju i razumiju što znači dolazak ministara pred izbore, njihova nagla zainteresiranost za šibenske probleme i hinjena bodrost da riješe probleme koji tište građane. Zato su ih nagradili rječitom ravnodušnošću pa su ministri kroz Šibenik tiho prošli i još tiše iz njega otišli“, tako su šibenski novinari objasnili hladni stav Šibenčana prema ministrima Mati Drinkoviću, Marku Trifkoviću i Prvislavu Grisogonu.

Trifković, Grisogono i Drinković kojeg su Šibenčani dobro poznavali jer je radio kao općinski liječnik u Vodicama i Šibeniku bili su ministri u vladi Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a njihov dolazak trebao je biti svojevrsni povijesni događaj jer Šibenik nikada ranije nisu posjetila tri ministra odjednom.

Ministri Trifković i Grisogono vidjevši da ih Šibenčani ignoriraju i da su indiferentni prema njima obavili su tek pokoji usputni razgovor sa svojim rijetkim i istoga dana otišli iz Šibenika. Ministar Drinković, ministar socijalne politike i narodnog zdravlja u vladi Kraljevine SHS, zadržao se u Šibeniku tri dana tijekom kojih je pokušavao k sebi pozivao poznatije i uglednije Šibenčane „na konzultacije“ međutim odaziv je bio slab pa je i on iz Šibenika otišao nezadovoljan.

Iz kategorije: Nostalgija