Datum objave: 20. Veljača 2014

SJEĆANJE: 70 godina izbjeglištva u El Shattu

Diana Ferić
Diana Ferić

El Shatt je kompleks izbjegličkih logora u pustinji na poluotoku Sinaju u Egiptu, u kojem je od ljeta 1944. do 20. ožujka 1946. boravilo evakuirano stanovništvo dalmatinskih otoka, primorja i Zagore. Sjećanja na egzodus Dalmatinaca u El Shtt danas su izblijedila. Ipak među nama još ima naših sugrađana koji su prošli kroz tu havariju, a ove fotografije nam je ustupio Ante Cukrov Toni s otoka Prvića koji je u Ell Shatu završio kao trinaestogodišnji dječak.

Bježeći pred njemačkom ofenzivom, spašavajući gole živote više od 30 000 civila među kojima je bilo puno djece pobjeglo je preko Žirja i Kornata na otok Vis.

S Visa, koji ih nije mogao prihvatiti, prebačeni su u južnu Italiju, a odatle u izbjegličke logore u Egiptu u blizini Suseskog kanala. Bio je to golemi kompleks logora na površini od 260 četvornih kilometara. Izbjeglice iz Dalmacije bile su smještene u logor koji se zvao  El Shatt.   

Naši ljudi su se teško prilagođavali na uvjete života u pustinji. Najviše su stradavala djeca. Veliki broj mališana jeEl Shattu umro. Preživjeli su se kućama vratili tek početkom 1946. godine.

U El Shattu je bilo smješteno 1468 izbjeglica iz Šibenika, 790 izbjeglica sa šibenskih otoka, 679 izbjeglica iz Knina, 571 iz Vodica te 484 izbjeglice iz Kistanja. U izbjeglištvu je umrlo oko 170 djece s područja današnje Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Nostalgija
Označeno u: