Datum objave: 23. Veljača 2012

Filozofsko ćaskanje u Gradskoj knjižnici

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kako to izgleda kad se na čašici razgovora u jednom pariškom kafiću nađu filozofi Jean-Paul Sartre, Albert Camus i Simone de Beauvoir i ćaskaju o egzistencijalizmu, pokazali su sinoć maturanti šibenske gimnazije Antuna Vrančića kroz mali filozofski performans. Predstavili su se i trećom po redu izložbom plakata Filósofos léei (Filozof kaže), a kao i prošle godine maturanti su imali zadatak odabrati najdraži citat omiljenog im filozofa i objasne ga plakatom ili crtežom. „Ovi plakati iskazuju stanje duha ove generacije, oni govore o temama koje su njima zanimljive „ istaknula je mentorica, profesorica filozofije Nives Triva i dodala da gimnazijalce zanimaju sva filozofska razdoblja- od grčke do suvremene filozofije.
Gimnazijalci su Heraklitov citat „Narod se treba boriti za zakon svoj kao za zidine svoje“, objasnili aktualnom slikom prosvjeda radnica Kamenskog i fotografijom s groblja hrvatskim braniteljima“, čime su pokazali svoj stav o aktualnim društvenim temama u državi.
„Scenarij za predstavu su radili učenici 4a razreda, a glumimo mi iz 4e. Plakate smo radili svi, sve skupa 60 učenika kojima filozofiju predaje profesorica Nives Triva. Izložbu i predstavu pripremali smo mjesec dana i vježbali svaki dan po bar sat vremena. Ovo iskustvo nam je pojednostavilo filozofiju, predmet koji zaista zna biti kompliciran, a ovako nismo samo „bubali“ na ploči, već smo se uživjeli u ulogu slavnih filozofa“, kažu nam mlade filozofkinje Josipa Šarić, Biljana Pamučar i Gloria Menđušić koje još nisu donijele konačnu odluku o fakultetu na kojem će nastaviti školovanje, a priznaju da im se studij filozofije ne čini kao loša opcija.

Iz kategorije: Kultura