Datum objave: 17. Kolovoz 2023

GRADSKI MUZEJ DRNIŠ / Otvoren je novi stalni postav Gradskog muzeja Drniša koji je tijekom petogodišnje velikosrpske okupacije u Domovinskom ratu bio potpuno devastiran i opljačkan

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novi stalni postav Gradskog muzeja Drniša svečano otvoren u sklopu proslave Dana grada Drniša, jedan je od kulturnih događaja od najveće važnosti ne samo za Drniš i Šibensko – kninsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Drniški muzej uzdigao se doslovno iz pepela jer je tijekom Domovinskog rata bio totalno devastiran i opljačkan. Pljačka drniškog muzeja koju su počinili pobunjeni Srbi, lokalni i srbijanski četnici bila je temeljita i bespoštedna, a sadržavala je i poruku da se Drnišani više nikada neće vratiti u svoj grad. Drniš je uz Vukovar bio najveći hrvatski grad kojeg je okupirao velikosrpski agresor, a od 1991. do 1995. godine do temelja je spaljen i uništen.
Konačni povratak stalnog postava, čiji je muzeološki koncept djelo Davora Gaurine, Antonie Tomić i Joška Zaninovića, a arhitektonskog rješenja Ured ovlaštenog arhitekta Zorana Popovića i Martina Baranića, ima višestruko značenje, a prije svega simbolizira novi život Drniša, grada koji je bio zločinački ubijan i uništavan.
Nakon devastacije tijekom Domovinskog rata, Muzej je obnovljen već 1996. godine kada je postavljen i njegov privremeni postav. Radovi na konačnom uređenju stalnog postava intenzivirani su zadnjih 10 godina tijekom kojih je obnovljen i njegov opljačkani fundus koji je sada impresivan iako još uvijek nedostaju mnogi eksponati opljačkani tijekom petogodišnje velikosrpske okupacije.
Novi stalni postav Gradskog muzeja Drniša u čijem su središtu djela Ivana Meštrovića, financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija i Grada Drniša.

Iz kategorije: Kultura