Datum objave: 15. Kolovoz 2019

Matej Meštrović i Južnočeška filharmonija održali izniman koncert na svetom Mihovilu, još da nije bilo bure...

Diana Ferić
Diana Ferić

Bura koja je sinoć značajno rashladila tvrđavu svetog Mihovila i njezino "hučanje" u mikrofonima i nisu omeli publiku da uživa u iznimnom koncertu koji su priredili prvi hrvatski kompozitor koji je praizveo vlastito djelo u glavnoj dvorani prestižnog Carnegie Halla Matej Meštrović i orkestar Južnočeške filharmonije pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića no sigurno da je umanjila doživljaj,a posebne probleme stvarala je dirigentu Miranu Vaupotiću ometajući mu  listanje nota zapravo  i mješajući papire ispred njega. To je još jednom potvrdilo manjkavosti inače vrlo atraktivne pozornice na tvrđavi svetog Mihovila.
 

Ti su genijalni glazbenici izveli program Klasika za nove generacije za koji je Matej Meštrović napisao preko 900 stranica nota i sašio ružičasti frak na nastup u Šibeniku. Komunicirajući s publikom otkrio je kako neke skladbe svoju News England Rhapsody napisao još kao mladić od 18 - 19 godina znajući već tada da će to kada - tad biti dio velikog djela. Zahvalio se i na tomu što mu je prvi put u Hrvatskoj pružena prilika Dunavsku rapsodiju s kojom je napuni Carnegie Hall izvede u Hrvatskoj. Tim je djelom nastojao spojiti glazbene tradicije brojnih zemalja koje svojim tokom spaja ova velika rijeka.


Rapsodije su objavljene na aktualnom Meštrovićevo albumu 3 Rapsodije za klavir i orkestar i koji je izdala eminentna američka diskografska kuće PARMA Recordings čiji je Meštrović ekskluzivni autor. Tim je potpisivanjem ugovora započela bliska suradnja s projektnim direktorom izdavačke kuće i dirigentom Miranom Vaupotićem koji je sinoć ravnao izvrsnim orkestrom Južnočeške filharmonije.

 

Taj orkestar sve veću pozornost posvećuje otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije klasične glazbe,što se naslanja na umjetnički smjer originalnog i osebujnog pijanista.

 

U svakom slučaju bio je to još jedan iznimni glazbeni doživljaj na tvrđavi svetog Mihovila, izniman i za publiku i za umjetnike koji su nastupili.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3