Datum objave: 23. Srpanj 2019

Senzacionalnom plesnom predstavom kineski ansambl Xie Xin Dance Theatre otvorio 9. šibenski plesni festival

Diana Ferić
Diana Ferić

Fantastično i savršeno, samo se s te dvije riječi može  opisati plesna predstava From IN XieXin Dance Theatrea iz Kine kojom je večeras na tvrđavi svetog Mihovila otvoren ovogodišnji, 9. Šibenik Dance Festivala Impresivna čistoća njihovih pokreta, posebno osvjetljenje i harmonija pokreta i glazbe očarali su publiku koja ih je ispratila uzvicima oduševljenja. Prije Šibenika nastupili su u Parizu, a nastup u Šibeniku bio im je prvi u Hrvatskoj.

Zahvaljujući Šibenik Dance Festivalu i njegovoj organizatorici Zorani Mihelčić Šibenik je postao prijestolnica plesne umjetnosti, kako je večeras u pozdravnom govoru istaknuo Danijel Mileta. Istaknuto je i kako Šibenik dance Festival iz godine u godinu raste i razvija se.

 

„Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre je zauzeo jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela”, kaže koreografkinja i plesačica Xie Xin. „Kad sam legla na pozornicu i iznad sebe vidjela zvjezdano nebo, bilo je to nešto posve drugačije! Na ovakvim se mjestima spajamo s vjetrom i prirodom, postajemo dio okoliša i djelo koje oživljavamo, publika može doživjeti na jedinstven način. Priroda nam pomaže da svoje emocije pretočene u pokrete prenesemo publici“,  ispričala je Xie Xin nakon nastupa.

Prije kineski plesača nastupile su članice šibenske plesne udruge Sjene u koreografiji Ivone Grubišić.

 

Među osobama iz javnog života koje su pratile predstavu, bile su Biserka Petrović, Bruna Bebić, Loredana Bahorić, Mirna Mihelčić te Vjekoslava i Hana Huljić.

 

 

Šibenik Dance Festival ugostio je plesače iz 12 zemalja, njih oko 300, a predstave će se izvoditi na još tri lokacije u gradu - na tvrđavi Barone, u HNK u Šibeniku i na trgu između katedrale i Gradske vijećnice.

 

Među najzanimljivijim su izvođačima i Eltion Merja sa skupinom plesača iz Albanije te predstavom Be Different te Balkan Dance Project i Athom Theatre iz Bugarske s predstavom Crave.

 

LajaMartin Physical Dance Theatre iz SAD-a izvest će Pinot Noir, a Anton Bruckner Dance Academy iz Austrije Forward to the Past.
Maciej Kuzminski iz Poljske dolazi s predstavom Repeat After Me, Transition Dance Company pri Institutu za umjetničku igru Beograda predstavit će Alizu, a koreograf Andonis Foniadakis i plesači baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Bolero.

 

U kategoriji Young Emerging Dancers nastupit će Ivona Grubišić.
Uz dvadeset plesnih predstava u sklopu festivala održat će se i pet radionica od kojih su dvije za djecu, a jednu će voditi proslavljena Kate Jablonski koja u Chicagu vodi plesni centar Beyond Words, a podučava plesače diljem svijeta.

 

Šibenik Dance Festival traje do 27. srpnja.  

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3