Srijeda, 29 Svibanj 2019 09:47

Priprema se obnova crkvice, svetog Julijana,obišao ju je jučer episkog dalmatinski Nikodin

Napisala: 
Priprema se obnova crkvice, svetog Julijana,obišao ju je jučer episkog dalmatinski Nikodin

Napuštena, srušena i u korov zarasla crkvica svetog Julijana u šibenskoj povijesnoj jezgri trebala bi biti ove godine restaurirana, a jučer su je obišli predstavnici Dalmatinske eparhije na čelu s episkopm Nikodinom i stručnjaci iz Srbije. Nisu željeli davati izjave za javnost dok, kako su kazali, restauracija službeno ne počne. Njezina je obnova uvrštena u program obnove Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Crkva svetog Julijana rušena je u savezničkom bombardiranju Šibenika 1944. godine i nikada nikada nije obnovljena. Kroz povijest je bila vlasništvo katoličke crkve, da bi potom bila prepuštena pravoslavnom grčkom življu u Šibeniku, a od 1966. njezin je vlasnik srpska pravoslavna crkva.

 

Na njoj su, uoči obnove već nekoliko puta bile postavljane skele, i upozorenja prolaznicima zbog opasnosti od urušavanja zida, ali netko ih je svaki put srušio i razbacao po ulici.
 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!