Datum objave: 07. Veljača 2019

Program STANADI ide dalje:Obnovljen dimnjak na vrijednoj kući Galera

Diana Ferić
Diana Ferić

Obnovljen je još jedna vrijedni detalj u povijesnoj jezgri Šibenika zahvaljujuću programu "Stanadi"( Starine naše divne" i to dimnjak na kuću Galera.

 

U ulici Stube Dragojevića, koja od Kalelarge vodi prema crkvici sv. Krševana, nalazi se volat nad kojim se uzdiže kuća Galera, registrirano kulturno dobro. Na zapadnom pročelju zgrade nalaze se dva stara dimnjaka, veći i manji. Veći dimnjak je na poziciji prvog, a manji na mjestu drugog kata zgrade. Zanimljivog su oblika, konzolno su potpuno izbačeni uz plohu pročelja. Donji dio, koji je bio spojen na ognjište, je raširen i položen na par kamenih konzola. Iz donjeg raširenog dijela izlazi duga dimnjačka cijev koja nadvisuje krovni vijenac zgrade. Takvi dimnjaci tipični su za period baroka u Dalmaciji tijekom 17. i 18. stoljeća. Način gradnje je vjerojatno pridošao iz Venecije gdje su fasade baroknih palača bile prekrivene dimnjacima ovog tipa. Ovakvih dimnjaka sve je manje u Šibeniku. Sačuvao se tek poneki primjerak sakriven u internim dvorištima unutar povijesne jezgre grada.

 

Stoga je realizacija ovog projekta tim značajnija jer su spašena dva iznimna primjerka. Dimnjaci su bili u vrlo lošem stanju. Posebno je bio teško oštećen manji, desni dimnjak kojem je nedostajao značajan dio korpusa od opeke, a desna konzola bila je potpuno odlomljena. Veći dimnjak se odvojio od zida, opasno se naginjući prema dvorištu. Procjep između fasade i dimnjaka mjestimično je bio velik 15 cm. Statičkim projektom Milivoja Miletića, dipl. inž. građ. predviđeno je najprije preventivno podupiranje većeg dimnjaka drvenom skelom. Uslijedilo je injektiranje zidova oko oba dimnjaka, a zatim montaža oblučila od pocinčanog čelika. Niz oblučila obavio se oko tijela oba dimnjaka kako bi se isti pričvrstili za zid.

 

Da bi se to izvelo napravljeno je bušenje pročeljnog zida sa sidrima iz pocinčanog čelika. Vanjski kraj sidra pričvrstio se vijkom za oblučilo, a unutarnji kraj je izvirivao u stanu koji je bio prislonjen uz pročeljni zid te se stegnuo vijak nad posebnom podložnom pločicom. Tek kada su obavljene ove konstruktivne mjere sigurnosti pristupilo se obnovi oštećenog lica dimnjaka izvedenog od opeke. Nakon toga slijedilo je žbukanje dimnjaka i izvedba završnih krovića dimnjaka po uzoru na stare primjere sačuvane u Dalmaciji.

 

Obnova dimnjaka je 44. projekt programa obnove arhitektonskih detalja pod nazivom STANADI, koji se 20 godina sprovodi u povijesnoj jezgri Šibenika pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Pokrovitelj obnove je Grad Šibenik koji je pred nekoliko godina utemeljio za gradsku baštinu vrijedan fond za obnovu malih detalja u povijesnoj jezgri. Grad Šibenik je tako za ovaj projekt izdvojio 150.000 Kn, a građevinska tvrtka Zdravko gradnja d.o.o. donirala je još 32.105,13 Kn pa je ukupna cijena obnove 182.105,13 Kn. Ova firma, inače s licencom Ministarstva kulture RH je ujedno i izvodila radove. Građevni i projektantski nadzor obavljao je inž. Milivoj Miletić, a konzervatorski nadzor Ivo Šprljan d.i.a.

 

Projekt će biti predstavljena medijima u petak 8. veljače 2019. godine, propćio je IVo Šprlja koji vodi program STANADI. 

Iz kategorije: Kultura