Datum objave: 22. Siječanj 2019

Teatarske ćakule s Goranom Višnjićem, Tonijem Gojanovićem, Željkom Burićem, Jakovom Bilićem i Brešanom na daljinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ambiciozno  najavljene "Teatarske ćakule" u povodu 149. rođendana šibenskog kazališta s velikim imenima iz svijeta kazališta i filma, a zapravo djecom šibenskog teatra poput glumaca Gorana Višnjić s hollywoodskom karijerom i Tonija Gojanovića koji glumi u Njemačkoj te najgledanijeg hrvatskog redatelj Vinka Brešana koje su održane večeras pretvorile su se u podužu, pomalo dosadnu priču bez jasnog koncepta, zapravo papazjaniju u kojoj je bilo udrobljeno puno toga vezanog za šibensko kazalište, odnos gradske vlasti prema njemu, neobilježavanje spomena na Ivu Brešana, osnivanje filmskog studija u Šibeniku... Najmanje su do izražaja došli glavni akteri. Na kraju Vinko Brešan nije uspio stići iz Zagreba u Šibenik zbog snježnog nevremena pa se javio video linkom. Kazalište nije bilo baš popunjeno, a otužno je izgledao prazan četvrti red sa zalijepljenim imenima šibenskih kulturnjaka na sjedalima, poput predstavnika Tvrđave kulture, Gradske knjižnice...

 

 

U ćakuli su sudjelovali i šibenski gradonačelnik Željko Burić i ravnatelj šibenskog kazališta i glumac, također, dite tog teatra Jakov Bilić. Doznali smo i da je Višnjić u Šibeniku zbog toga što se sutra u Šibenski snimaju zadnje scene za film "General" o Anti Gotovini koji režira Anton Vrdoljak, ali i da je Mate Gulin u tom filmu ostvario odličnu ulogu.

Najsvjetliji dio tih ćakula o šibenskom teatru i oko njega bili su komentari Vinka Brešana o izostanku obećanog uređenja spomen sobe njegovog oca, poznatog književnika Ive Brešana u kojem je on jasno kazao, pa zašto se ja tomu čudim kad sam upravo ja režirao film "Koja je ovo država". Optimistično je to što se čulo obećanje da će se do Brešanovog rođendana u svibnju u Kazalištu postaviti njegova bista, a da će spomen soba biti dio cjelokupnog projekta obnove šibenskog kazališta za koju se očekuju sredstva iz EU fondova.

 

Iz onoga što je u "Tatarskim ćakulama" rečeno izdvajamo sjećanja Gorana Višnjića na njegovu mladost provedenu u šibenskom kazalištu koje mu ej bilo drugi dom kao i Toniju Gojanoviću ili pak to da je Jakov Bilić kao dječak krenuo na treninge košarke, a završio u kazalištu. Svima njima mentor je bio redatelj Pero Mioč koji je večeras bio u publici i koji se i sam prisjetio tih dana.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić ustvrdio je kako mu ništa vezano za šibensko kazalište i kulturu teško ne pada, ali da ima puno drugih od kojih mu se, kakao je kazao, diže kosa na glavi, a ponovio je i kako je njegov moto da je kulturnjacima partner,a ne netko tko ih želi voditi. Nije mu baš drago bilo čuti, s obzirom na obveze grada prema Kazalištu da u njemačkim gradovima u kojima radi Toni Gojanović teatri nemaju subvencija, ali oni djeluju u gradovima s milijunskim stanovništvom.
Pričalo se i o tomu kako su svi ti šibenski glumci poniknuli i iz teatra i iz MDF -a, a Višnjić je otkrio i kako je ipak prije njega Šibenčanina festival otvorio kao dječak poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac.

U razgovoru se iz publike uključio i Mate Gulin koji je, na njemu svojstven način ustvrdio kako je u mirovini dobio šansu glumiti puno uloga jer je jedna od rijetkih starih glumaca, a prigovorio je šibenskom teatru da su njega Peru Mioča i još neke prerano umirovili.
Jakov Bilić je govorio o svojim planovima za šibensko kazalište i programu koji počiva na ozbiljnim dramskim tekstovima, bogatom MDF - u i povratku pučke komedije te da računa na mlade šibenske kadrove.

 

U zadnjem dijelu razgovora pričalo se o tomu kako je Šibenik sa svojom prirodnom scenografijom bogom dan za snimanje filmova i serija na čemu će također raditi šibensko kazalište.
 

jasenka Ramljak, dugogodišnja ravnateljica MDF na kraju je podsjetila Gorana Višnjića na obećanje da će u Šibenik na MDF dovesti neku poznati hollywoodsku facu, a on je objasnio kako uglavnom radi u serijama i s glumcima koji su nama nepoznati, ali da bi i on rado snimio film s Angelinom Jolie i potom je doveo u Šibenik. 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3