Datum objave: 20. Rujan 2018

Uz Međunarodni dan tvrđava:Predstavljena nova publikacija "Šibenik - grad tvrđava"

Diana Ferić
Diana Ferić

Publikacija „Šibenik: Grad tvrđava“ koju je izdala Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik predstavljena je danas na tvrđavi Barone, u sklopu obilježavanja Europskog dana tvrđava, koji se ove godine održava na šibenskim tvrđavama sv.Mihovil i Barone, a najavljen je i početak bogatog trodnevnog programa koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 20. do 22. rujna 2018. godine. O tomu su govorili Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica TKŠ, Josip Pavić i Đurđa Vrljević Šarić, Odjel za kulturnu baštinu TKŠ i Angela Bujas, Konzervatorski odjel u Šibeniku.

 

Tvrđava kulture priključila se inicijativi obilježavanja Europskog dana tvrđava, koju je pokrenula Europska mreža utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija EFFORTS, unutar koje je Ustanova članica. Pokrenuta povodom Europske godine kulturne baštine, inicijativa u svom prvom izdanju za cilj ima predstaviti široj javnosti utvrđenja diljem Europe kao mjesta promoviranja raznolikosti kulturnog nasljeđa.
Publikaciju „Šibenik: Grad tvrđava“, u izdanju Tvrđave kulture Šibenik, detaljnije je objasnio Josip Pavić, stručni suradnik Odjela za kulturno povijesnu baštinu, naglasivši da se radi o vodiču namijenjenom široj publici koji prezentira dosadašnja i najnovija saznanja o šibenskim fortifikacijama u kasnom srednjem i ranom novom vijeku.

 

„Posljednjih nekoliko godina, iz očitih razloga, tvrđave su ponovno u fokusu, a uslijed toga izvršeno je mnogo arheoloških, povijesnih i konzervatorskih istraživanja, ne samo u Šibeniku već i u njegovoj okolici. Ovo izdanje u kratkom formatu sumira ono što trenutno znamo, ali ne predstavlja finalnu točku jer ćemo, naravno, intenzivno nastaviti s istraživanjima.“ - kazao je Josip Pavić.
Središnji dio programa, Međunarodna konferencija „Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele“, održat će se u petak, 21. rujna na Tvrđavi sv. Mihovila. Važnost teme razvoja publike, upravljanja u kulturi te suvremenim trendovima naglasila je ravnateljica Tvrđave kulture, Gorana Barišić Bačelić s naglaskom na Klub prijatelja šibenskih tvrđava kao primjer dobre prakse.

 

Iznimno nam je drago što smo se priključili inicijativi obilježavanja Europskog dana tvrđava u sklopu koje se održava i Međunarodna konferencija sa značajnim brojem prijavljenih sudionika. Razvoj publike, kao jedna od najaktualnijih tema upravljanja u kulturi, jedan nam od dugoročnih ciljeva kojim želimo nastaviti razvijati stručni i javni dijalog o razvoju kulturnih publika organizacijom sličnih javnih skupova, programa i projekata. Ovo je samo jedan korak u svemu što planiramo u narednim godinama.“ - istaknula je Gorana Barišić Bačelić

 

Stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije, među kojima i član upravnog odbora EFFORTS-a, Andrea Bonifacio, predstavit će suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina. Nakon izlaganja, sudionici i izlagači imat će priliku sudjelovati u interaktivnoj panel raspravi.

 

Trodnevni program završava u subotu, 22. rujna u 11 sati, otvorenjem izložbe "Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“, u organizaciji i izvedbi Odjela za kulturno-povijesnu baštinu Tvrđava kulture. Izložba će biti postavljena u muzejskog prostoriji Tvrđave sv. Mihovila, a predstaviti će 11 vojnih stručnjaka u mletačkoj službi tijekom ranog novog vijeka koji su doprinijeli gradnji šibenskog fortifikacijskog sustava.
Istog dana na Tvrđavi Barone s početkom u 10 sati održat će se edukativni program za djecu kroz radionicu "Zaboravljeno oružje" gdje će mali i veseli sudionici upoznati, vidjeti, dodirnuti i isprobati tipična oružja korištena na šibenskim tvrđavama kroz različite povijesne epohe.
Odmah nakon slijedi "Portret starog Šibenika" , radionica koja će prikazati nagrađivani dokumentarni film Barone s temom svakodnevnog života u Šibeniku u 17. stoljeću i turbulentnih događaja u gradu tijekom Kandijskog rata, nakon čega najmlađi sudjeluju u kvizu znanja.

 

Radionice su primjerene za uzrast od 6 do 12 godina, a broj sudionika je ograničen. Prijaviti se možete putem maila na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Prilikom posljednjeg dana održavanja programa, posjetitelji će imati slobodan ulaz na šibenske tvrđave.

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3