Datum objave: 14. Lipanj 2018

MDF i Šibenik u "obrani dječje radosti":Sutra se otvara izložba fotografija i počinje snimanje filma

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni dječji festival, koji ove godine slavi 60. godina postojanja prkosi svim nedaćama, a najbolji dokaz za to je da se, u kontinuitetu, održavao i svih godina Domovinskom rata, pod granatama i općom opasnosti. Ne samo što je tijekom rata opstao nego je i zadržao i svoj međunarodni karakter, a s Hrvatske televizije odlučili su o MDF-u u Domovinskom ratu snimiti dokumentarni film 'Obrana dječje radosti - MDF u Domovinskom ratu 1991. - 1995.'

 

 

Tim povodom od sutra, 15. lipnja, od 11 sati, u Crkvi svetog Duha u Šibeniku bit će otvorena izložba fotografija naziva kao i film. Već danima traje i akcija na Facebooku 'Trebam te, javi se' u kojoj su sudionici ratnih festivala u Šibeniku pozvani da se prepoznaju na tim fotografijama i jave organizatorima Projekta kako bi ispričali svoja sjećanja o sudjelovanju na MDF–u u Domovinskog rata. Svi, danas majke i očevi, okupit će se na izložbi u subotu, 16. lipnja u 11 sati kada će početi i javno snimanje tog dokumentarnog filma kako bi prenijeli svoja sjećanja o svom ratnom djetinjstvu i ratnim festivalima.

 

- Održavanje Međunarodnog dječjeg festivala u ratnim godinama, pod granatama i općom opasnošću bila je ta pozitivna ludost koju je Šibenik pokazao i to nam je izazov za snimanje filma. Želimo javnosti pokazati da su se u toj atmosferi straha i pogibelji u skloništima održavale predstave za djecu. Šibenik nije dopustio da ratne strahote prekinu djetinjstvo njegovoj djeci i to je veličanstveno - kaže Ivo Kuzmanić, redatelj tog dokumentarca

 

Polazna teza projekta je da hrvatski branitelji za sve što su učinili i žrtve koje su podnijeli nisu mogli dobiti veće i ljepše priznanje od spoznaje da je zahvaljujući njima, njihovoj hrabrosti i odlučnosti, bilo moguće da se gotovo doslovno na prvoj crti bojišnice tijekom cijelog rata održava dječji festival na koji su, usprkos izloženosti smrtnoj pogibelji dolazili i dječji ansambli iz inozemstva, poručuju organizatori projekta.

 

Tijekom rata na MDF-u je nastupilo 20 ansambala iz Hrvatske, 24 ansambla iz inozemstva te više od sto renomiranih književnika, glazbenika, te filmskih i likovnih stvaralaca. Programi MDF-a tijekom rata gostovali su 11 hrvatskih gradova. Za najtežih i najpogubnijih dana programi su održavani u skloništima, ali i na otvorenom usprkos opasnosti te na dislociranim pozornicama u prognanstvu.
 

Iz kategorije: Kultura