Datum objave: 24. Svibanj 2018

Međunarodni dan muzeja:Uživanje na arheološkom lokalitetu na Danilu i u antičkoj spizi

Diana Ferić
Diana Ferić

Posjet arheološkom lokalitetu Danilo – Rider organizirao je danas Muzej Grada Šibenika povodom Međunarodnog dana Muzeja. Bila je to prilika za upoznavanje s tim lokalitetom na kojem se život u kontinuitetu prati više od 7 000 godina, ali i s gastronomijom iz doba antike, prije 2 000 godine. Pripremljeno je jelo Puls fabata od boba, orza i pancete i bilo je, kako su kazali posjetitelji, „za prste polizat“, a potom je posluženo odlično jelo od divljači s penetama koje su pripremili članovi Lovačkog društva Vuk iz Perkovića.

Bilo je i klapske i šibenske pjesme u izvedbi Šuština, nastupili su i članovi KUD-a Dubrava, a na kraju se zaplesalo i kolo.

Bio je to još jedna dobar primjer kako se građanima na zabavan i dojmljiv način mogu približiti samo naoko teške arheološke i povijesne priče, ali i povijesna baština zavičaja u kojem žive jer su mnogi bili prvi put na tom arheološkom lokalitetu.

 

Kroz  arheološki lokalitet posjetitelje je proveo arheolog Emil Podrug.

 

Na položaju Bitinj utvrđeni su tragovi neolitičkoga naselja s mnogobrojnim ostatcima materijalne kulture (keramika, kremene i koštane izrađevine), prema kojem je nazvana srednjoneolitička danilska kultura, raširena na širem prostoru obale i unutrašnjosti. Na brežuljku Gradina nalazio se Rider, središte prapovijesne delmatske zajednice Ridita, koja je za rimske uprave stekla naziv municipium Riditarum.
Naselje se premjestilo jugozapadno na nizinski lokalitet Šematorij; ondje je otkriveno više građevina, među kojima se izdvaja sklop antičke urbane vile, villa urban, s termama na kojima je podignuta ranokršćanska bazilika kao i mnogi, uglavnom nadgrobni, natpisi koji bilježe ilirska osobna imena stanovnika. Na Šematoriju je istraženo i 370 starohrvatskih grobova (IX–XV. st.) s različitim tipovima nakita, od najjednostavnijih karičica do luksuznih naušnica s trima jagodama. Uz crkvu sv. Petra nađeni su ulomci urešeni pleterom, a oko crkve je više stećaka.


 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3