Datum objave: 20. Ožujak 2018

Nova izložba Jagode Sablić: Lutke iz mašte koje plijene svojim koloritom i izražajnošću

Diana Ferić
Diana Ferić

Jagoda Sablić, šibenska spisateljica za djecu i likovnjakinja otvorila je danas u Gradskoj knjižnici izložbu svojih lutaka pod nazivom „Lutke pričaju dječje snove“ kao dar Šibeniku i njegovoj djeci u povodu Svjetskog dana lutkarstva koji se obilježava sutra, 21. ožujka.

Riječ je o ručno, maštovito izrađenim lutkama inspiriranim bajkama, narodnom predajom i nekim dječjim pričama pa su na izložbi Pipi duga čarapa, vilenjaci, čaronjaci, vještice, krijesnice, vile, sirena, lutke koje predstavljaju različita godišnja doba , ali i različiti likovi uglavnom životinja koji su izrađeni kao ginjole – lutke koje se stavljaju na ruku. One su plod Jagodine dječje mašte koja ju očito još nije napustila, a da je pogodila dječje emocije i zanimanje pokazuje to što su sva djeca koja su bila na otvaranju izložbe htjela dodirnuti izvješene lutke i s njima se slikati. Od starih ženskih najlonki, različitih materijala, šljokica, tekstila nastali su likovi iz mašte, lutke koje imaju ljudske oblike i izražajnost. Središnja lutka je Pegasus na kojem jaše dobra vila kao simbol ostvarenja svih dječjih snova.

 

„Sve su lutke posebne i svaka bi u svačijim rukama posebno zaigrala . Fascinirala me ta lakoća kojom jagoda barata iglom i koncem jer napraviti sve ove lutke, nabaviti toliko materijala i stvar ovako uspješno privesti kraju nije nimalo lako. Mene je vratio u djetinjstvo već način na koji je Jagoda postavljala ovu izložbu, a ona očito nije nikada ni izašla iz tog dječjeg svijeta. kako kaže naš veliki mag lutkarstva Luko paljetak „gdje je lutka tu je i kazalište“ i ja vjerujem da će ove lutke sigurno zaigrati, ako ne na stvarnoj, onda na imaginarnoj pozornici, pozornici naše mašte“; kazala je otvarajući izložbu Zdenka Bilušić, voditeljica Vizualnog centra Gradske knjižnice u Šibeniku.

 

Uz Jagodinu izložbu Dražen Ferenčina, kazališni redatelj i dugogodišnji prijatelj Šibenika i MDF –a napisao je: „Kad sam se malo dulje i dublje zagledao u Jagodine lutke imao sam dojam da mi svaka želi ispričati svoju zanimljivu priču. Iz te priče neminovno bi se mogla roditi i predstava. Možda tu ima i moje profesionalne deformacije ali svakako su glavni krivac za poziv na tu kazališnu igru one, lutke sa svojim šarmom, osobnostima, intrigantnim tajnovitostima, jednostavne, ali pune unutarnje i vanjske ljepote. One vraćaju u bezbrižnost i razdraganost djetinjstva što je i jedna od glavnih razloga postojanja lutkarstva.“

Sara Lovrić Caparin, kostimografkinja i likovna umjetnica o izložbi kaže: „ Prije tjedan dana, teta Jagoda, kako je od milja zovem, pozvala me u svoj ured da mi pokaže svoje posljednje uratke, na desetke lutaka. Počela je iz velike torbe izvlačiti čaroban svijet kraljeva, kraljica, baruna, alegorija godišnjih doba. takva je naša teta Jagoda. Sve što radi, radi cijelim svojim biće, zaneseno i strastveno. ta ljubav, kreativnost i razigranost održavaju se i na njezinim lutkama.“

 

„Zanimljiv i vrijedan rad su Jagodine lutke, posebno boje koje su na njima usklađene“, osvrt je naše poznatog redatelja i lutkara Zorana Mužića na lutke Jagode Sablić.

„Kao djevojčica izrađivala sam lutke od starih grilonki i krpa ovo me što radim danas vratilo u moje djetinjstvo. Ne želim da u meni mine ta dječja radost stvaranja kao ni u vama draga djeco“, kazala je na otvaranju izložbe autorica, Jagoda Sablić potičući djecu da se i sami upuste u stvaranje takvih lutaka.
Ispričala je kako uz gotovo svaku izloženu lutku ima već napisanu priču što znači da će one i nakon izložbe nastaviti živjeti i oplemenjivati dječji svijet mašte. Kazala je i kako su je inspirirale i neke legende poput onih s Krke ili pak priča o zločestoj kraljici Barbari celjskoj iz Zagorja.

 

Rad Jagode Sablić posebno je prepoznat izvan granica Šibenika pa već sutra svoja književna djela predstavlja na manifestacija Vinkovačka proljeća.

Jagoda Sablić članica je Društva hrvatskih književnika za djecu,a osim što piše bavi se likovnim radom i lutkama. Zapažena je bila i njezina izložba o šibenskoj tradiciji i baštini koju je poklonila svom rodnom gradu na njegov 950 rođendan, potom izložba o ostvštini naših baka i prabaka te izložba "Kravata - Croata".
 

Iz kategorije: Kultura