Datum objave: 15. Veljača 2018

Novi broj lista PEGLA šibenske gimnazije više je od školskog lista

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi, 16. broj Pegle, časopisa šibenske gimnazije Antuna Vrančića, jednog srednjoškolskog časopisa u Šibensko – kninskoj županiji predstavljen je večeras u prepunoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku. O njemu su govorili glavna i odgovoran urednica Ivana Vukman i mentorica prof. Danja Bujas, a na kraju je svoje pjesme, koje su i objavljene u pegli pročitala maturantica Tamara Kolar.U glazbenom dijelu programa nastupile  su Gimnazijalke i ginmnazijalka koja paralelno polazi i  Glazbenu akademiju u Splitu Nikolina Kapetanović na flauti.

 

  "Novinari Pegle su napravili odličan posao i dali su sve od sebe. Želim se zahvaliti svima koji su zaslužni za ovaj broj Pegle - ravnatelju Gimnazije Josipu Paiću koji nas je podržavao, profesoricama  koje su lektorirale tekstove, grafičkim urednicima..", kazala je  Danja Bujas, a s istim  entuzijazmom i žarom kojim je  uredila  Peglu i napisala veliki broj tekstova  Ivana Vukman je večeras predstavila njihov novinarski uradak koji je iznimno bogat raznovrsnim sadržajem.

 

Sadržaj Pegle presjek je svih aktivnosti koje su se u prošloj godini događale u šibenskoj gimnaziji, a obrađene su i neke teme koje intrigiraju mlade danas poput one trebamo li „školu za život,a ne za ocijene“ ili fenomena K-popa, vrste pop glazbe porijeklom iz Južne Koreje. Novinarima Pegle nisu promakli gimnazijalci koji se po nečemu ističu bilo da je to sport, glazba ili natjecanje u znanju, zanimljivi profesori, a intervjuirali su goste nekih gimnazijskih događanja među kojima su Neno Belan, Guliano, poznati astronom Korado Korlević ili pak Tomislav Zorić, sudionik prve gimnazijske košarkaške utakmice koja je bila organizirana davne 1947. godine koji se prisjetio svojih gimnazijskih dana. Kao novost uveden je kreativni i pjesnički kutak, ana kraju je strip na engleskom jeziku autor kojeg je anonimni gimnazijalac ili gimnazijalka.

 

Novi broj Pegle prošao je Županijsko natjecanje i nominiran je za državno natjecanje LIDRANO.

 

Prvi broj Pegle, prije 16 godina pokrenuli su tadašnji gimnazijalci Dorijan Klarić, danas poznati TV voditelj i urednik i Andrea Vodanović koja je zaposlena u Uredu EU parlamentarke Ivane Maletić u Bruxellesu,a pokrenuli su i dvije dugovječne gimnazijske manifestacije – Antuna i Vranu pa novi broj Pegle donosi i razgovor s njima dvoje.

 

Sav prihod od prodaje Pegle namijenjen je liječenju jedne gimnazijalke, a o  kvaliteti novog broja časopisa najbolje govori to što je večeras bio razgrabljen.
 

Iz kategorije: Kultura