Datum objave: 10. Studeni 2017

Šibenik u Zagrebu:Gala koncert u čast 20. godina Večeri dalmatinske šansone

Diana Ferić
Diana Ferić

Počelo je, u punoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, sa Šibenskom baladom, a završilo najizvođenijom šansonom „Da te mogu pismom zvati“ uz potporu publike, a između je nastupilo dvadesetak  izvođača koji su otpjevali najuspješnije pjesme s 20 godina Večeri dalmatinske šansone. Publika u kojoj je bio velik broj Šibenčana svih generacija koji žive u Zagrebu upijala je svaku pjesmu, upijajući kroz nju i dio Šibenika koji je na pozornici decentno predstavljala šibenska kapa i narančasti pojas s boulama upleteni u cvjetni aranžman. Tako je sinoć bilo na Gala koncertu koji je u Lisinskom organiziran povodom 20 godina Večeri šibenske šansone, jednog od najboljih hrvatskih glazbenih festivala, kako je kazao Mimica, jedan od prezentera Božo Mimica.

 

Skladbe s proteklih 20 Večeri dalmatinske šansone otpjevali su Klapa Maslina, Četiri tenora, Neno Belan i klapa More, Marko Škugor, Jelena Radan, Meri Cetinić, Mario Huljev, Ivan Ive Županović, Đani Maršan, Ivo Pattiera, klapa Iskon, Nera Gojanović Kljajić i ansambl Bonaca, Helena Bastić, Bagatin, Stefany, klapa Cambi, Đani Stipaničev, Šime Bubica, Zdravko Škender i klapa Sebenico, Ivana Kovač i klapa i Šufit.
Koncert su vodili šibenska glumica Franka Klarić i poznati voditelj i dugogodoišnji voditelj Šansona Robert Ferlin,a prezenteri su bili Nevena Rendeli, Katarina Čular, Božo Mimica i Siniša Škarica.

 

Publika je, što je zanimljivo gotovo jednako primila mlade, manje poznate izvođače kao i prekaljene pjevače, dugogodišnje prijatelje Večeri šansone poput Đanija Maršana, Meri Cetinić, Tedija Spalata, Ive Pattiere, Nene Belana, klape Cambi i Iskon ili pak Helene Batić koji su svojim interpretacijama izazvali posebno snažne emocije. Ivana Kovač , koja se nakon što je prije nešto manje od tri mjeseca postala majka prvi put pojavila na sceni s posebnim je žarom otpjevala Šibensku grandecu.

 

Šibenski trojac, grupa 022 unijela je sebe u izvođenje svoje reperske Šibenske cure i zaradila ogroman pljesak publike, a nastup su završili s narančastim šalovima u rukama na kojima je pisalo 022. Publiku je oduševio i Šime Bubica kojeg je ovog puta prati mladi vokalni sastav Glazbene rock akademije. Umjesto s Massimom Neno Belan je nagrađivanu šansonu „Zar više nema nas“ s Mariom Huljevom, pjevačem iznimnog glasa što je bio poseban glazbeni doživljaj. S velikom simpatijama publika je popratila i četiri tenora – Đanija Stipaničeva, Vladimira Garića, Marka Pecotića Pecu i Marka Škugora uostalom kao i sve koji su sinoć nastupili donijevši duh Šibenika i šibenske pisme u Zagreb. Dojam je kvarila samo loša, neusklađena tonska slika.

 

U publici su bili predstavnici Grada Šibenika na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem koji je predstavljen i kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, neizostavni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a Grad Zagreb je bio i sponzor i pokrovitelj tog gala koncerta, potom šibenski biskup u miru monsinjor Ante Ivas, saborski zastupnici iz Šibensko ć kninske županije Branka Juričev Martinčev i Hrvoje Zekanović, državni tajnici Ivica Poljičak i Josipa Rimac i mnogi drugi, poznati i manje poznati.

 

Festival dalmatinske šansone osvojio je pet glazbenih nagrada Porin za najbolji festivalski album i niz nagrada Grada Šibenika, Hrvatske glazbene unije i drugih.

Iz kategorije: Kultura