Datum objave: 31. Listopad 2017

Nepoznati jubileji:Pedeset godina od prvog intervjua Miše Kovača u Plavom vjesniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Mate Mišo Kovač, hrvatska glazbena legenda, pjevač je s nedostižnim nakladama ploča i nosača zvuka u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, bio je slavan i prije nego što je to postao. Imao je gard zvijezde i vjerovao u sebe puno prije nego što je svojim glasom, pojavom i iskrenim emocijama osvojio srca svih onih kojima je, da bi živjeli, pjesma potrebna kao zrak, voda i hrana.

 

Da je u srcu i glavi već bio slavan svjedoči intervju kojeg je 1967. godine dao legendarnom magazinu "Plavi vjesnik", još jednom od čuda koje je stvorio šibenski stvaralački geniji. U tim slavnim novinama koje je pokrenuo Šibenčanin s otoka Zlarina Mladen Bjažić, Mišo je precizno i bez imalo prepotencije objasnio tko je, što je i kako je to postao iako se ovo zadnje još nije dogodilo.

 

To je mogao samo jedinstveni i neponovljivi geniji koji je opčinio čak i muzu Erato, zaštitnicu ljubavnog i himničkog pjesništva. U Mišinom slučaju ona je postala njegova osobna zaštitnica ljubavnog i himničkog pjevanja.
Osim toga "Plavi vjesnik" iz 1967. godine spomenik je njegove sigurnosti i snage. Iako je tekst koji je objavljen deklariran kao intervju, on je u stvari monolog tijekom kojeg je

 

Mišo rekao sve što je trebalo reći i to tako da nikakva pitanja nisu bila potrebna.
Donosimo izvorni tekst iz "Plavog vjesnika" u novo broju internetskog časopisa Volim Šibenik na kojem možete i poslušati Mišinu prvu ploču:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/vsibenik-24-interactive-final
 

 

Iz kategorije: Kultura