Datum objave: 06. Rujan 2017

Lijepe kuće: Vile u Tribunju ocijenjene peticom na portalu Buro

Diana Ferić
Diana Ferić

Portal Buro oduševljeno piše o dvije suvremene obiteljske kuće koje se nalaze u Tribunju, a za čiji je sjajno izveden projekt zaslužan tim iz SUPER UREDA.
Na parceli nepravilnog oblika koja se nalazi na blagoj padini na rubu naselja Tribunj u okolici Šibenika projektirane su dvije obiteljske kuće koje potpisuje projektantski tim SUPER URED. Kontekst je definiran tipičnim krškim reljefom, karakterističnim načinom uređenja parcele (suhozidi) i samoniklim biljem (makijom) koje uobičajeno nalazimo na ovom dijelu Mediterana. Objekti definiraju vlastitu, izdvojenu mikrourbanističku situaciju pri čemu se, izuzev prema dominantnim pogledima i orijentaciji, oblikovanje i smještaj istih definira isključivo međusobnim odnosom dvaju istaknutih volumena.

 

Prostori vrta - parcele građevina, nastaju diobom izvornog zemljišta u uzdužnom smjeru te se razvijaju artikulacijom postojećih suhozidnih terasa u skladu sa zatečenim kontekstom. Zemljište koje je nekoć bilo namijenjeno poljoprivredi hortikulturno je obrađeno i podijeljeno izvedbom visinske razlike između novoprojektiranih objekata - gornjeg i donjeg. Na ovaj način postiže se željena zaštita privatnosti svakog objekata, a isto je naglašena i posmikom u orijentaciji samih kuća.

 

Dok je jedna kuća orijentirana prema povijesnoj jezgri naselja, druga je usmjerena prema otočićima u blizini i crkvici koja se nalazi na poluotoku ispred njih. Oblikovanje kuća temelji se na izmicanju volumena na katu u odnosu na volumene prizemlja. Na taj način formiraju se vanjski prostori prizemlja kao proširenje dnevnih prostora kuće.

 

Unutar međusobno izmaknutih volumena prizemlja i kata smještaju se sadržaji koji čine vlastite prostorno-funkcionalne cjeline; u prizemlju su smješteni tako prostori boravka, dok se na katu nalaze spavaće sobe. Taj polaritet prenesen je na obradu i izgled pročelja, pri čemu se prizemlje oblikuje tradicionalnim dalmatinskim materijalom koji "nosi" bijeli volumen kata. Neizostavna i vrlo atraktivna stavka u cijelom projektu jest bazen koji se savršeno uklopio u ovaj dvostruko sjajno izveden projekt, prenosimo s portala Buro.
 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: