Datum objave: 11. Kolovoz 2017

Izložba umjetničkih fotografija "Klupe" na Zlarinu pokazat će vam drugu dimenziju klupa koje su svuda oko nas

Diana Ferić
Diana Ferić

Saša Ćetković, proslavljeni hrvatski fotograf i fotoreporter otvorio je na Zlarinu, u Zavičajnom muzeju „Vesna parun“ izložbu svojih fotografija pod nazivom Klupe.

Novinar Saša Paparella o toj je izložbi napisao:

„Nakon izložbi „Jedan dan“, „Kao On“, i „Svjetiljke“, svojom najnovijom izložbom na kojoj predstavlja niz klupa, snimljenih tijekom posljednjih nekoliko godina, zagrebački fotograf Saša Ćetković propitkuje odnos čovjeka i Boga. Jer, klupa je ta koja zove da predahnemo, opustimo se i, napokon, razmislimo - kuda to zapravo idemo?
Metaforu Boga i ovim je ciklusom od 36 fotografija Ćetković uspio naći u svakodnevnim stvarima, pokraj kojih obično nezainteresirani prolazimo. Tek u nekoliko slučajeva, veza je izravna, „na prvu loptu“ - na snimcima iz crkve, ili na onima gdje zraka svjetla s neba obasjava usamljenu klupu.

Kako je Bog sveprisutan, tako i svoje simbolikom nabijene klupe Ćetković uočava posvuda, od metalnih u strogom centru Zagreba, preko drvenih kojima nedostaje pokoja daska pa do onih primorskih, kamenih, s pogledom na more - možda i najpogodnijih za razmišljanje o vlastitoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Zahvaljujući svom osjećaju i umijeću majstorski bilježi naboj i poruku najobičnije klupe. Želja je uvijek ista - pokazati koliko, opsjednuti brzinom i poslovima koje smo sami sebi bezrazložno natovarili, rijetko koristimo priliku za dragocjenim predahom.

Neke od fotografija Ćetković je snimio i prilikom naših zajedničkih, novinarskih putovanja, obično po Jadranu. U poslu - valja priznati - ni mi nismo stizali primjećivati klupe, niti prepoznavati prilike za predah. Ali nakon izvršenog zadatka, obično negdje u kasno poslijepodne, kada prosječni izdanak ljudske vrste obično krene u potragu za jelom, pićem ili odmorom, Ćetković je slobodno vrijeme koristio tragajući za nečim uzvišenijim, što nadilazi primarne potrebe. I uvijek je nalazio traženo, bila to klupa na ulazu u dubrovačku luku, ili pak klupa zasjenjena krošnjom drveta pokraj bazena stonske solane.

Na većini Ćetkovićevih fotografija klupe su prazne, kao da je jedini smisao ljudskog postojanja postala žurba. Na žalost, odnos suvremenog čovjeka prema duhovnoj strani svog bića najbolje karakterizira fotografija na kojoj (doslovce bezglav!) prolaznik sa psom gotovo protrčava pokraj odmora koji mu se nudi putem, nesvjestan da je njegova žurba možda i lišena ikakva smisla. A ne znamo li kamo idemo, ta brzina postaje i opasna. Zato, naiđete li na klupu, iskoristite priliku - predahnite i razmislite o Sebi samome“, kaže u svojoj recenziji Paparella.

 

Saša Ćetković rođen u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna na odjelu fotografije. Treći je naraštaj fotografa u obitelji koja se posvetila fotografiji. Surađuje s vodećim reklamnim agencijama i Hrvatskom turističkom zajednicom. Radio je kao službeni fotograf HNK u Zagrebu, gdje je snimao operne, baletne i dramske predstave te portrete njihovih protagonista.
U novinskoj fotografiji radio je u gotovo svim relevantnim dnevnim, tjednim i mjesečnim novinama kao urednik fotografije, fotograf i stručni suradnik. Član je ULUPUH-a.
2017. Osvaja treće mjesto u kategoriji portreta kao finalista međunarodnog natječaja „Rovinj Photodays“ u konkurenciji 8600 fotografija od 600 fotografa iz 27 država. Glavni selektor ocjenjivačkog suda je bio WillieOstreman.
2016. Osvaja dvije prve nagrade u Zagrebu, na natječaju kazališta Gavella Kao na nebui natječaju Kultura u fokusu u kategoriji Portret umjetnikakoja je ujedno i pobjednička fotografija svih kategorija. Iste godine dobiva pet nagrada na međunarodnim salonima FIAP-a u Argentini, Turskoj, Norveškoj, Francuskoj i Kirgistanu.
Na salonima pod visokim pokroviteljstvom međunarodne organizacije fotografske umjetnosti (FIAP) ima više od 46 prihvaćenih fotografija u 20 zemalja.
U Hrvatskoj je sudjelovao na 31 izložbi od kojih su 10 samostalne.
 

Iz kategorije: Kultura