Datum objave: 04. Srpanj 2017

Šibenčanka Branka Grubić izlaže u Sarajevu koje joj je prvo "kao dijete pružilo ruke"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon sudjelovanja u grupnoj izložbi „Women'sworks“u američkom gradu Woodstockui osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima, šibenska slikarica Branka Grubić s ponosom predstavlja prvi samostalni projekt. Izložba pod nazivom „Don'tfadeaway“ bit će postavljena u galeriji Kutcha u Sarajevu, u razdoblju od 4. do 18 kolovoza, u vremenu održavanja Sarajevo Film Festivala.
 

"Don'tfadeaway“ je serija dvanaest ženskih akrilnih portreta na platnima veličine jednog metra, nastalih u proteklih par godina. Poruka izložbe, kao i cjelokupnog Brankinog rada je da, unatoč teretu svakodnevice i očekivanjima okoline, ne smijemo snove stavljati „na čekanje“ i dozvoliti da izblijede.

I moj je portret zamalo izblijedio u vremenu. Na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Studiranje slikarstva u ratnim vremenima nije dolazilo u obzir. Uslijedio je život po nekim nepisanim pravilima: završi školu, nađi siguran posao, digni kredit… Sve do nedavno sam stidljivo šarala po nekakvim bilježnicama i bojala se pokazivati svoje crteže. Kist sam uzela u ruku tek u kasnim tridesetima. Uz ogroman trud i podršku najbližih, nadoknadila sam izgubljeno vrijeme. Danas šaljem radove po cijelom svijetu i pripremam prvu izložbu. Živim svoj san i od srca mogu svima poželjeti isto“, kaže ova umjetnica.

 

Brankini radovi našli su svoj dom u četrnaest zemlja diljem svijeta. Ipak, za mjesto organizacije prve izložbe odabrala je Sarajevo.
 

"Ideja da prva izložba bude u Sarajevu je došla sasvim spontano. Baš kao u Balaševićevim stihovima, Sarajevo je „kao dijete, prvo pružilo ruke“. Suradnja sa sarajevskom rajom je od samog početka bila posebna. Sa svakom slikom koja je tamo pronašla svoj dom rađalo se i jedno novo prijateljstvo. Krug prijatelja se širio i kad je stigao poziv iz Kutche, nije bilo nikakve dileme., “ objašnjava Branka.

Kutcha je suvremena galerija i konceptualna trgovina na Skenderiji, u samom centru Sarajeva. To je mjesto susreta, druženja i vrlo opuštene atmosfere, kakvu samo Sarajevo može pružiti.

„Kutchaje priča o ljubavi prema umjetnosti, dizajnu i uspjehu bosanskohercegovačkih umjetnika, kreativnih umova koji kroz svoje radove predstavljaju novi doživljaj svijeta oko sebe. Sve što radimo, radimo sa srcem, a upravo smo tu energiju osjetili i kod Branke. Zato nam je izuzetno drago što će svoju prvu izložbu upriličiti baš kod nas“, rekla je AdnaAhmedić, idejna kreatorica Kutche.
 

Uz promociju vlastitog rada, ciljizložbe je i predstavljanje šibenskih kulturnih atrakcija Sarajlijama i brojnim turistima koji okupiraju grad za vrijeme Sarajevo Film Festivala. Prilog tome je i serija promotivnih fotografija nastalih u Samostanskom vrtu sv. Lovrei na šibenskim ulicama kroz objektiv Sanje Lydie Kulušić, a koje će, kao dio najave izložbe, biti distribuirane medijima diljem Hrvatske i BiH.
 

Iz kategorije: Kultura