Datum objave: 24. Travanj 2017

Švicarkinja Margit Franić svoj film o Kornatima večeras prikazuje u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Kratkometražni film „Ribar koji lovi snove“, koji kroz romantičnu fabulu osvaja idiličnom ljepotom dalmatinske obale, ponajprije Kornata bit će večeras prikazan u Šibeniku, u Gradskoj knjižnici, Autorica je Švicarkinja Margit Franić, a u njemu ravnopravno sa švicarskom glumicom Nathalie Ishak i murterskim dramskim amaterom Ivom Šikićem Bažokićem glume članovi klapa "Solaris" i "Bonaca".

Fabula se, tvrdi Margit, Franić, može razumjeti srcem, kao što ona razumije hrvatski jezik, ali se u svakodnevnom govoru služi najviše engleskim.

Nakon što je 2013. godine na nagradnoj dobila vozilo i dvotjedno putovanje po Kanadi, ali i izgubila posao. u uredu posvetila se svojoj istinskoj ljubavi – pisanju i intenzivnijem posjećivanju svoje Šepurine i Srime, u kojima ljetuje već 35 ljeta. Objavila je prvi od čak 10 pripremljenih romana i upoznala mnoge zanimljive ljude. Jedan od njih je i Alain Morisod, poznati švicarski pijanist i televizijski voditelj. Kad sam ga zamolila da mi pripremi dvije klavirske etide za film koji sam već tada željela snimiti, odmah je pristao. Film počinje i završava njegovom skladbom, a klapska pjesma prati radnju filma, dolazak švicarske turistkinje na jadransku obalu, njezino okretanje životne stranice, upoznavanje sa starim ribarom... Ima tu i romantičnih trenutaka i čarobnih prizora Kornata, otkrila je za Slobodnu Dalmaciju autorica.

Klapska pjesma ju je, dodaje, začarala od prvog trenutka, kada ju je čula davnih godina u Šepurini na otoku Prviću. Stalno ju je poslije pratila kroz život i iznova oduševljavala. Toliko da je onaj osvojeni auto prodala samo da bi klapi "Solaris" priuštila dolazak u Ženevu i organizaciju koncerta.

I članovi "Bonace" su, zahvaljujući Margitinu angažmanu, bili u Švicarskoj. Alan Skroza iz klape Solaris imao je i dodatni razlog za suradnju jer je njezin susjed na Srimi pa će je on večeras i predstaviti.

Iz kategorije: Kultura