Datum objave: 22. Travanj 2017

Šibenčanka Branka Hajka glavni lik prvonagrađene kratke priče Dolores Bujas

Diana Ferić
Diana Ferić

Tko se ne sjeća možda najorginilnijeg šibenskog sučeljavanja simpatizera HDZ –a i SDP kada su se trgu ispred pravoslavne crkve u Šibeniku , u jeku predizborne kampanje prije četiri godine susreli Jere Labura, koji podržava HDZ i sada na žalost pokojna Branka Hajka, jedna od šibenskih oriđinala koja je drukala za SDP pa su skoro deset minuta jedna drugom vikali samo ta po tri slova, Jere „HDZ;HDZ;HDZ“ , a Branka „SDP,SDP,SDP“.

 

Ta je epizoda iz šibenskog života opisana u priči „Zvijezde u noći, cvijeće i djetinje oči“ za koju je autorica Dolores Bujas dobila prvu nagradu na ovogodišnjem natječaju KuŠin. Žiri u kojem su bili Živana Podrug, Hamida Šarić i Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Omer Rak ocijenili su da ta priča osim što je napisana slikovito i tečno prenosi atmosferu života u Šibeniku.
To je upravo priča o Branki Hajki koju je nesretna životna sudbina dovela do alkoholizma i prostitucije, ali je unatoč tomu bila britkom uma i jezika i ljudi su je voljeli jer je bila emotivna i topla osoba što i dočarava ova nagrađena priča. U njoj glavna junakinja nosi ime lulina odnosno Lula, a opisuje se i kako je skončala na rukama svog supruga. za koju je Nema sigurno bute u Šibeniku koju ovih dana politika nije dotaknula.

Najbolje ovogodišnje kratke priče o Šibeniku proglašene su sinoć u Gradskoj knjižnici, a provonagrađena autorica Dolores Bujas ju je cijelu pred publikom pročitala. Drugu nagradu dobio je Franko kapiteli za priču „Medo“,a treće mjesto pripalo je priči „Pola cigarete u gutljaj kave“ koju je napisala prošlogodišnja pobjednica Marija Dukić.

Dolores Bujas je pročelnica u Općini Tribunj, a u slobodno vrijeme amaterski se bavi slikanjem i pisanjem.
 

Iz kategorije: Kultura