Četvrtak, 13 Listopad 2016 22:05

Prvi put u Šibeniku održano afirmativno predavanje o svetoj Hildegardi

Napisao: 
Prvi put u Šibeniku održano afirmativno predavanje o svetoj Hildegardi

Večeras je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića prvi put u Šibeniku održano afirmativno predavanje o svetoj Hildegardi iz Bingena, jednoj od najznačajnijih osoba Europe 12. stoljeća.


Predavanje o njoj te njenim sposobnostima da hranom, pićem i glazbom donosi ljudima tjelesno i duhovno zdravlje, kao svoj doprinos obilježavanju 950. obljetnice prvog spomena Šibenika u povijesnim dokumentima, organizirale su sestre benediktinke samostana svete Luce.

 

Predavanje je održala  profesorica Višnja Bartolović, vrsna poznavateljica lika i djela svete Hildegarde, književnice, skladateljica i autorice vrijednih dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija. Njene recepture za duhovno i tjelesno zdravlja uspješno se primjenjuju i danas iako su nastale prije osam stotina godina.

 

Suvremena znanost potvrdila je vrijednost i učinkovitost lijekova i terapija svete Hildegarda koja je za sobom ostavila recepte za oko 2000 ljekovitih pripravaka. Njena najvažnija poruka aktualna je i danas, a glasi: „Mnogi traže lijekove, ali bitno je krenuti od sebe, jer su mnoge bolesti tek manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.“

 

Među njezine najpoznatije pripravke spadaju vino od petrusimena, ljekovita začinska mješavina od komorača i eliksir od vodene leće. Neke kreme po njezinoj recepturi danas prave sestre benediktinke na otoku Rabu, a mogu se naći u suvenirnici sestara benediktinki samostana svete Luce u Šibeniku, na Gorici. 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!