Datum objave: 20. Studeni 2015

MUZEJ Brodovi iz šibenske luke bili su pomorska udarna igla Austro- Ugarske carevine

Šibenik News
Šibenik News

 

Šibenska luka pretvorena u ratnu luku, brodovi i infrastruktura pretvoreni i prilagođeni ratnim zbivanjima, mornari i ratna stradavanja samo su neki dijelovi izložbe fotografija objedinjenih u naziv Šibenik u 1. svjetskom ratu otvorenoj u Muzeju Grada Šibenika.

"Istraživali smo šibensku ratnu luku što još nitko nije do kraja napravio. Susretali smo se ili s oskudnim ili vrlo opsežnim gradivom muzejske i arhivske građe, ali i nizom netočnih podataka. Ipak imamo rezultat nakon godinu dana rada, a to je ova izložba", rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Nataša Mučalo.

Ovo je zapravo tek početak istraživanja uloge Šibenika u 1. svjetskom ratu i sve zajedno potrajat će još godinu dana.

Šibenska luka bila je druga po važnosti u austro- ugarskoj carevini. Po izbijanju rata svi brodovi i postrojenja stavljeni su u stupanj ratne pripravnosti. Na šibensko područje učestalo su upadale francuske podmornice te u kanalu čekale brodove koji izlaze iz Šibenika.

"Šibenska ratna luka imala je tada između 30 i 50 brodova. Objavljen je bio rat Italiji 1915. i brodovi iz šibenske luke izveli su najjače napade na talijanske gradove. Napadali su i savezničke brodove. Sva potpora dolazila je iz Šibenika", kaže autor izložbe, Joško Zaninović iz Državnog arhiva u Šibeniku.

Luka u Šibeniku bila je pretvorena u vojni mali grad. Groblje sv. Petra u Mandalini posljednje je počivalište nekolicine mornara poginulih u pomorskim bitkama tijekom 1. svjetskog rata o kojem možete saznati više na izložbi fotografija u šibenskom Muzeju.

Iz kategorije: Kultura