Datum objave: 25. Rujan 2015

FOTO Predstavljen vizualni identitet obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena Šibenika

Šibenik News
Šibenik News

 

Danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića predstavljen vizualni identitet “950 godina od prvog spomena Šibenika”. Likovno rješenje obilježavanja ove velike obljetnice predstavila je Zdenka Bilušić, članica peteročlanog prosudbenog povjerenstva Grada Šibenika koje je izabralo pobjednički rad na temelju ponuda pristiglih na natječaj, te autori rada Davorka Tupmić, Tina Erman, Anselmo Tumpić, okupljeni u Studiu Dota.

„ Rad je estetski interesantan i čitak, a korišten je i izvorni natpis o spomenu Šibenika iz darovnice Petra Krešimira IV. Pogodan je za korištenje na dokumentima, na plakatima, u programima, brošurama, na suvenirima te u digitalnim medijima i nadam se da će uspješno zaživjeti i ispuniti svrhu.“, rekla je prilikom predstavljanja Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, dok je o izboru detalja vizuala govorila Tina Erman.
 Logotip jasno naglašava brojku obljetnice, 950 kao najvažniju okosnicu proslave. U znak je integriran crveni kvadrat kako bi se naglasilo povijesno porijeklo grada Šibenika, kojeg su za razliku od drugih gradova na jadranskoj obali koje naseljavaju Hrvati, izvorno podigli Hrvati. Ujedno crveni kvadrat nedvosmisleno predstavlja i prepoznatljiv identitet moderne Hrvatske i kao takav nezaobilazan je i jasan element u označavanju pripadnosti. U element crvenog kvadrata uz “Šibenik” integriran je i natpis “Sibiniquo” kao prvi spomen drevnoga hrvatskoga grada Šibenika. “In Sibiniquo” stajalo je 1066. godine na darovnici hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. i to je prvi spomen imena grada Šibenika. Aplikacija obaju naziva u znaku slikovito simbolizira bogato povijesno nasljeđe.
Umetanje prvog spomena Šibenika (“Sibiniquo”) u oblikovanje vizualnog identiteta ove važne obljetnice, nameće se kao logičan pristup u promišljanju o Šibeniku i proslavi 950 godina od prvog spomena njegovog imena. Boje identiteta (crvena, bijela, plava) korištene su s namjerom kako bi se dodatno naglasila neodvojivost identiteta Šibenika i Hrvatske.
Logotip koji će tijekom naredne 2016.g. koristiti kulturne ustanove i poduzeća Grada Šibenika izabralo je povjerenstvo Grada Šibenika u sastavu: Madlena Roša Dulibić, predsjednica povjerenstva, te članovi- Zdenka Bilušić, Ana Gojanović- Rakić, Antonia Modrušan i Dino Karađole.
 

Iz kategorije: Kultura