Datum objave: 03. Kolovoz 2015

Počela s radom 22. orguljaška ljetna škola:Radionice, koncerti, istraživanje glazbene baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Organološko društvo „Organum“ ponovno je u Šibeniku okupio vrhunske orguljaše, organologe, arhiviste, stručnjake za povijesne glazbene instrumente i staru glazbu te učenike i studente koji će tijekom dva naredna tjedna sudjelovati u radu i programima Orguljaške ljetne škole.

 

Šibenska Orguljaška ljetna škola postala je tijekom protekle 22 godine jednom od najvažnijih šibenskih i hrvatskih kulturnih, umjetničkih i baštinskih institucija, a rezultati njenog rada nemjerljive su vrijednosti kada je riječ o zaštiti i čuvanju povijsnih glazbenih instrumenata, izučavanju i stare glazbe, spašavanju vrijedne baštine te školovanju i usavršavanju organologa, orguljaša, glazbenih arhivista čuvanju glazbene baštine. Održava se isključivo zahvaljujući entuzijazmu i predanosti Božidara Grge, predsjednika društva Organum koje ju organizira.

Inicijativu za utemeljenje takve institucije dao je u sred Domovinskog rata, kada je stradavala sva hrvatska baština, a osobito crkvena, profesor Emin Armano potaknut bogatom glazbenom tradicijom Šibenika i zavidnim fundusom sačuvanih povijesnih orgulja. Orguljašku ljetnu školu inicijalno je osnovala glazbena škola Ivana Lukačića u Šibeniku i ona je u njenim okvirima djelovala jedanaest godina, a 2004. godine registrirana je kao Organološko društvo „Organum“ Šibenik. Kroz školu je do sada prošlo 238 polaznika, učenika i studenta orgulja, profesora orgulja, crkvenih orguljaša i zaljubljenika u orgulje. Kroz sve godine rada škole ustrajali se na multidisciplinarnom pristupu i angažiranju najboljih stručnjaka i predavače. Škola je namijenjena širokom krugu polaznika kojima omogućava detaljnije upoznavanje s orguljskim repertoarom, razvoj vještina interpretacije i improvizacije na povijesnim i recentnim orguljama, te potpuniji uvid u konstrukciju takvih instrumenata. Mladim se glazbenicima pruža mogućnost za razvoj kreativnog pristupa u interpretaciji glazbe, dublje razumijevanje skladateljskih principa pojedinih stilskih razdoblja. Uz seminare za interpretaciju i improvizaciju u okviru škole djeluju organološka i arhivistička radionica koje nisu namijenjene samo stručnjacima nego su otvorene glazbenicima, muzikolozima pa i amaterima koji su zainteresirani za orgulje i glazbenu baštinu .

 

Ove godine seminare glazbe renesanse i baroka, orguljske glazbe u razdoblju od 19. do 21. stoljeća i improvizacije vode Pavao Mašić, Natalija Imbrišak i Ante Knešaurek, a organološku i arhivističku radionicu vode Emin Armano i Snježana Miklaušić– Ćeran. Polaznicima je na raspolaganju devet povijesnih instrumenata u najužem središtu Šibenik, orgulje Petra Nakića u crkvi sv. Frane iz 1762. godine, Daccijeve orgulje u crkvi sv. Križa iz 1776.godine, orgulje Nikole Lupinija u crkvi sv. Duha iz 1640. godine, orgulje braće Giacobbi u Novoj crkvi iz1859. godine te recentne orgulje u crkvi sv. Frane, katedrali sv Jakova, crkvi Gospe van grada, crkvi sv. Ivana i pedalni harmonij u crkvi sv. Duha.
Pokrovitelji 22. Orguljaške ljetne škole su Grad Šibenik, Županija šibensko–kninska,
Rivijera Grupa Šibenik, Šibenska biskupija, Samostan Sv. Frane, Ministarstvo kulture RH i Hrvatska turistička zajednica
Za ljubitelje orgulja i orguljaške glazbe Orguljaška ljetna škola organizirat će dva koncerta polaznika škole, jedan koncert predavača te dva koncerta gostujućih umjetnika što će bez sumnje biti prvorazredni kulturni i umjetnički događaji.


 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3