Datum objave: 21. Srpanj 2015

Nasljednik Šibenčanina Rote, akademski slikar Zvonimir Vila stvara na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvonimir Vila, akademski slikar - grafičar već po svom pomalo razbarušenom izgledu odaje da je umjetnik. Neposredan je i srdačan u komunikaciji već kod prvog susreta i potpuno uživljen u svoj posao. U to se možete uvjeriti čim uđete u njegovu pomalo neobičnu radionicu koja se nalazi u "utrobi" tvrđave svetog Mihovila, a u kojoj stvara i posjetiteljima demonstrira svoj umjetnički rad od ideje do konačnog proizvoda - grafike koja je umjetničko djelo.

 

Odjel za upravljanje fortifikacijskim sustavima mu je vrlo rado pružio gostoprimstvo u tom prostoru prepoznajući u njegovom radi i novi oblik turističke ponude.

Riječ je o grafičkim tehnikama koje su nastale u srednjem vijeku i koje se od tada nisu mijenjale. Jedan dio njegovog životnog rada posvećen je svjetski priznatom šibenskom bakrorescu Martinu Koluniću Roti koji je živio u 16. stoljeću i radio je grafičke portrete tadašnjih habsburških vladara, biskupa i papa. Zanimljivo je što Vila koristi u potpunosti istu grafičku tehniku kao i Rota, a to što radi je dugotrajno i naporno.

 

"Bakropis je tehnika koja je nastala otprilike kada i šibenska katedrala i dugotrajan je i fizički težak proces. Najprije se u matricu tankom iglom gravira slika koja se kasnije premaže bojom i štampa na bakropisnoj preši", objašnjava nam Vila pokazujući stroj koji radi po toj staroj tehnologiji. Radovi se tiskaju u više primjeraka, ali je svaki originalno umjetničko djelo. Vila je za svoj grafički rad do sada nagrađivan brojnim priznanjima, a njegove slike su unikatan spoj povijesti i fantazije.

 

U otvorenoj grafičkoj radionici Zvonimira Vile mogu se vidjeti njegovi posebno zanimljivi osobni radovi, djela s motivima sv. Mihovila i Šibenika i također radovi Kolunića Rote koji je u 16. stoljeću izrađivao karte Šibenika i dalmatinskog područja. Jedan od najvećih radova tog srednjovjekovnog umjetnika je i veduta Il Fidelissimo Sebenico, grafika koja detaljno prikazuje dio Šibenika i čuva se u Muzeju grada Šibenika. Posjetitelji mogu i sami mogu sudjelovati u tom stvaralačkom postupku i na kraju kupiti grafiju kao originalni suvenir. 

 

"Tvrđava sv. Mihovila je predivno mjesto, a okruženje je savršeno za demonstraciju srednjovjekovne grafičke tehnike. Ovo je zamišljeno i kao izložbeni prostor i kao edukativna radionica, a planiramo napraviti besplatnu radionicu za zainteresirane koji žele vidjeti kako bakropis funkcionira", rekao nam je Vila.

 

Taj osebujni, zanimljivi umjetnik rođeni je Zagrepčanin odrastao u Maksimiru, ali je porijeklom je iz okolice Knina. U Šparadićima ima vikendicu. Za Šibenik je vezan još od dječje dobi i smatra ga jednim od najljepših gradova za život, ali i umjetničko djelovanje.

Tekst i slike: Danijel Ferić i Sara Pauk

Iz kategorije: Kultura