Datum objave: 13. Travanj 2015

Šibenski glazbeni genijalac Borna Erceg briljirao kao kompozitor i dirigent

Diana Ferić
Diana Ferić

Borna Erceg, šibenski glazbenik, student prve godine Muzičke akademije, iznenadio je kulturnu javnost Šibenika i Hrvatske svojim prvim skladateljskim djelom, koncertnom misom. Praizvedba je bila ovog vikenda u crkvi sv. Ante na Šubićevcu, a zatim premijerno izvedena u crkvi sv. Križa u Vodicama. Pojava Borne Ercega kao prvog šibenskog skladatelja sakralne glazbe unazad nekoliko stoljeća  i prve javne izvedbe njegove mise prvorazredni su kulturni i umjetnički događaji.

Borna je izvedbu svog djela kojeg je napisao za mješoviti zbor, tri solo soprana, solo violinu i orgulje, pripremao tiho i pomno. Zanimljivo je da je misu napisao prije nego što je postao student Muzičke akademije te da je tu složenu i zahtjevnu glazbenu formu svladao sam. Bornino impresivno djelo izveli su pjevačkog zbora „Lira“ iz Vodica, sopranistice Valnea Vretenar i Jelena Pletikosa, studentice Umjetničke akademije u Splitu te Tea Požgaj, maturantica glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, violinistica Dajana Rak, maturantica Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku i profesorica Tina Guberina na orguljama.   

Zbor „Lira“, koji slavi dvadesetu obljetnicu rada, za nastup je uvježbao i pripremio Ivo Lise  profesor u Glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku.

Šibenčani i Vodičani koji su imali čast i privilegiju svjedočiti praizvedbi i premijeri koncertne mise Borne Ercega bili su impresionirani i oduševljeni ljepotom i skladnošću njegovog djela. Svima je bilo jasno da je riječ o vrsnom djelu zrelog autora koji je izuzetnim umjetničkim pristupom uspio uglazbiti tradicionalne molitve, a da pri tome gotovo uopće nije mijenjao njihov originalni tekst. 

 

Iz kategorije: Kultura