Datum objave: 21. Lipanj 2014

Otvoren 54. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zastava Međunarodnog dječjeg festivala podignuta je 54. put večeras u Šibeniku koji će narednih 15 dana biti metropola djece. U ime ministrice kulture RH Andree Zlatar Violić na svečanosti otvaranja govorio je Vladimir Stojsavljević kazavši: „Tu smo da djecu naučimo ljepotama koje pružaju razne umjetnosti – pjevanje, sviranje ples da bi jednog dana. Osim konkretnim znanjima koje uče u školi, nosili život u zajednici koji se najbolje odražava u umjetnosti.“

Pozdravivši sve uzvanike – od saborskih zastupnika i savjetnika ministra turizma Ive Bašića, gradonačelnica i gradonačelnika te biskupa Antu Ivasa šibenski gradonačelnik, večeras i u ulozi izaslanika Ureda Predsjednika RH –a koji je pokrovitelj Festivala, istaknuo je kako Šibenik živi za dan otvaranja MDF-a, iako se u njemu događaju i druge lijepe stvari. „ Šibenik nije ni samo grad djece, ni samo grad kulture ili festivala nego je on sve to zajedno“, istaknuo je dr Burić obećavši da će gradska uprava MDF – u i dalje davati svu potrebnu potporu.

Festival su otvorenim proglasile tri članice zbora „Zdravo maleni“ nakon čega je taj zbog otpjevao dobro poznati festivalsku himnu „ Zdravo maleni“,  a nakon toga je prikazan mjuzikl „Pepeljuga“, Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Potom je  prepunoj šibenskoj uslijedio tradicionalni vatromet. Povodom otvaranja Festivala na rivi je organizirana i Šibenska fešta sa zabavnim programom, a prvi put je nakon svečanosti otvorenja održan i program na trgovima i ulicama.
Zemlja partner ove je godine Španjolska pa će na festivalu biti izvedeno nekoliko španjolskih kazališnih predstava, a nastupit će i ansambli iz Izraela, Slovenije i Bosne i Hercegovine uz brojna hrvatska kazališta.Organizirano je i više od 20 radionica, a  festivalski šušur trebao se osjetiti i na svim većim trgovima na kojima će se izvoditi posebni programi.

Iz kategorije: Kultura